Tekniska nämnden vill rikta ljuset på kvalitetssystem

Internkontrollen har följts och införandet av ett kvalitetssystem har inletts. Det är i stora drag det yttrande som tekniska nämnden lämnar med anledning av att kommunrevisionens kritik.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2003

Orsaken till att kommunens revisorer anser att tekniska nämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet för år 2002 är de oegentligheter och missförhållanden som presenterats i revisorernas två delrapporter gällande granskningen av C4Teknik. Det gäller bland annat att en polisanmäld tjänsteman misstänks ha betalat luftfakturor för över en miljon kronor till en bekant, missbruk av arbetstidssystemet, att många affärer gjorts utan upphandlingar samt brister i fakturahanteringen. Revisorerna anser att styrning och ledning har brustit, att mycket av det som avslöjats borde ha kunnat upptäckas tidigare och åtgärdats. Inte minst med tanke på att felaktigheterna varit kända och påtalats för förvaltningsledningen. I yttrandet över kritiken redogör tekniska nämnden i stället för vad som hänt efter avslöjandena, det vill säga att den polisanmälde nu är avstängd från arbetet utan löneförmåner samt att förhandlingarna om avdelningschefen som missbrukat arbetstidssystemet nu avslutats (se annan artikel). Att de misstänkta luftfakturorna inte har upptäckts tidigare – trots att de reglerna för internkontroll har följts – och trots att en utökad kontroll av fakturahanteringen genomfördes förra sommaren – förklarar tekniska nämnden med ”den förslagenhet varmed falsarierna synes ha genomförts”. Revisorernas kritik mot att lagen om upphandling inte har följts kommenterar tekniska nämnden kort med att fem tjänstemän under förra året utbildades till certifierade upphandlare. I övrigt påpekar nämnden bara kort att budgetramarna har hållits och att fler investeringar blivit utförda. Matti Stenrosen 044-18 55 90 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.