Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tekniskt fel i ett av Maltesholms vindkraftverk – nedmonterat och skickat till fabriken

Ett av vindkraftverken i Vattenfalls anläggning Höge väg på Maltesholm har monterats ner. Det finns tendenser till sprickbildning i ramen som rymmer generatorshuset.
Ett av vindkraftverken på Höge väg på Maltesholm har plockats ner efter upptäckten av ett tekniskt fel.
Ett av vindkraftverken på Höge väg på Maltesholm har plockats ner efter upptäckten av ett tekniskt fel.
Foto: Bosse Nilsson

Det var i förra veckan som Vattenfalls tekniska övervakningsutrustning visade att det fanns anledning att närmare undersöka ett av vindkraftverken. Då upptäcktes tendenser till sprickbildning i ramen till generatorshuset på ett av de 18 vindkraftverken.

Det fick Vattenfall att omedelbart vidta åtgärder.

– Det finns ett enormt säkerhetstänk kring sådant här. Vi plockade ner i princip hela vindkraftverket för att kunna undersöka felet, säger Martin Eriksson som arbetar med Vattenfalls driftsupport.

Vindkraftsparken är Vattenfalls största anläggning i södra Sverige och invigdes för nästan exakt två år sedan.

Hur kunde det här hända, de är inte så gamla?

– Det är vad som nu ska undersökas. Om det är en miss i tillverkningen eller något annat i kombination med rotor, generator och transformator som orsakar onormala vibrationer.

Läsare har hört av sig till Kristianstadsbladet med oro om det är säkert att vistas i skogen. Martin Eriksson säger att det inte finns något skäl till att känna sig orolig.

– Absolut inte. Det finns ingen som helst fara för allmänheten, det är viktigt att få fram. Vi gör denna åtgärd just för att vårt säkerhetstänk är så högt. Vi märker fel som dessa för att vi har en kontinuerlig övervakning 24-7.

Martin Eriksson säger att det är första gången han sett det uppkomna felet. Nu har man lyft ner hela generatorhuset och satt det på en specialtrailer för vidare färd till tillverkaren i Danmark.

– Där har de utrustning för att undersöka felet närmre. Det är också deras ansvar. Detta upptäckes innan garantin hade gått ut.

En del av tornet har också plockats ner av säkerhetsskäl.

– Det är för att inte riskera att det kommer i självsvängning.

Vattenfall har även närmare undersökt de andra vindkraftverken på grund av det uppkomna felet. Ingen av de andra visar på liknande sprickbildning.

Läs mer