Telefoniproblem ska vara löst i vår

En del åtgärder har vidtagits för att minska Region Skånes problem med telefonin, men innan riskerna är fullständigt eliminerade är it-direktören Helena Svedberg i Region Skåne inte nöjd.
Kristianstad • Publicerad 1 mars 2008

Senast 1 mars skulle Region Skåne Svara socialstyrelsen på kritik efter Lex Mariaanmälningar.

Anmälningarna kom från primärvården och Ängelholms sjukhus sedan patienter vid några tillfällen i somras inte kunde komma fram på telefonerna, eftersom systemet för telefonköerna inte fungerade och det var fel på ett stort antal telefoner.

Och på fredagen gick svaret både med post till Socialstyrelsen och i form av ett pressmeddelande till media.

Patientsäkerheten, tilliten till Region Skåne som vårdgivare och tillgängligheten till vården är centrala frågor.

- Anmälningarna och Socialstyrelsens frågeställningar är allvarliga, och vi möter dem med stor respekt, säger Helena Svedberg. Systemet för att hantera köerna har uppgraderats, datanätet likaså, och även felaktiga telefoner.

Under detta året görs ytterligare insatser för att höja patientsäkerheten och öka tillgängligheten över telefon.

Siemens, som är leverantören, ser över sina övervakningsrutiner och har för avsikt att skapa ett särskilt övervakningscentrum i Malmö.

Någon utifrån ska dessutom göra en genomlysning av projektet.

Region Skåne räknar med att återstående problem ska vara lösta under mars-april.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.