Templet ska byggas klart

Drömmen om templet Yangtorp har vaknat till liv igen. I helgen tog nya ägare över hela området.– De tänker bygga upp templet som planerna var från början, säger konkursförvaltaren Bengt Bülow.
Kristianstad • Publicerad 27 mars 2013
Trots jätteinvesteringar är Yangtorp fortfarande ett tomt skal. Nu hoppas konkursförvaltaren att tempeldrömmen ska bli verklighet.
Trots jätteinvesteringar är Yangtorp fortfarande ett tomt skal. Nu hoppas konkursförvaltaren att tempeldrömmen ska bli verklighet.Foto: Malin Palm

Yangtorp skulle bli ett centrum i Europa för Feng Shui, Qi Gong och ett tempel för österländska religioner. En av huvudinvesterarna är Abba-Frida, Anni-Frid Reuss. Tillsammans med sin pojkvän Henry Smith har hon investerat 46,2 miljoner kronor i templet, som i dag i princip bara är ett tomt, halvfärdigt skal.

Enligt Bengt Bülow är borgenärerna ”rimligt nöjda” med köpeskillingen som ännu är hemlig.

– Jag har kommunicerat affären med dem och naturligtvis får de inte tillbaka alls så mycket som de investerat. Det är de väl införstådda med.

Elda upp byggnaderna

Samtidigt har ett alternativ som borgenärerna tittat på varit att helt enkelt elda upp byggnaderna, kalhygga skogen och få någon miljon för virket.

– Det här är en betydligt bättre affär än så, konstaterar Bengt Bülow.

Anni-Frid Reuss dröm har hela tiden varit att det skulle byggas ett tempel i Jönstorps gamla skola.

En österländsk dröm

Förutom templet skulle här vara ett hotell- och konferenscentrum. Kort och gott en österländsk dröm mitt i den skånska myllan.

– Investerarna vill ännu inte träda fram, men deras mål är att återuppta verksamheten. De ska också färdigställa projektet, säger Bengt Bülow.

Det tyder på kapitalstarka investerare. Enligt tidigare artiklar i Kristianstadsbladet beräknas det kosta 30 miljoner kronor att göra färdigt området.

När templet kan stå klart vet ingen i dagsläget.

– Men i helgen blev affären klar och överlåtelsen skedde. Nu är allt upp till de nya ägarna, säger Bengt Bülow.

Han berättar att affären kom i sista minuten.

– Vi har investerat i Dagens Industri och Yangtorp har fått en enorm medial uppmärksamhet, vilket vi hoppades skulle vara en draghjälp.

Trots det har inte någon seriös spekulant tittat på det tidigare.

– Jag är mycket glad att vi kunnat få till den här affären, konstaterar Bengt Bülow.

Mikael Hallqvist
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.