Annons

Textilt rum med havet som bakgrund

Utsikten från Snickarhaken har fått konkurrens. Mellan höga trädstammar och med havet som bakgrund har fyra konstnärer inrett ett textilt rum. En installation med bland annat plastband, guldpapper och fågelnät.
Kristianstad • Publicerad 3 augusti 2001
Huvudklot. De av naturen skuplterade stubbarna har fått huvuden. Den ena ett klot av lindat jeanstyg, den andra mer indianinspirerat.
Huvudklot. De av naturen skuplterade stubbarna har fått huvuden. Den ena ett klot av lindat jeanstyg, den andra mer indianinspirerat.Foto: 

Man kan, med de fyra textilkonstnärerna, fråga sig vad textil är. Deras verk består bland annat av hårda plastband som används kring paket, guldpapper från chokladkartonger och nät för att hålla fåglar borta. Ulrika Sjöström har lyckan att bo ute på Snickarhaken, där hon också har sin sin ateljé Ullina. När hon för ett år sedan ställde ut sina vävda tavlor vid konsthantverksutställningen hos Hedbergs i Vinslöv träffade hon tre andra textilkonstnärer. Agneta Frostby-Blomberg, som bor utanför Osby, Eva Nelander-Juntunen som har Landskrona son närmsta stad och Wiveca Vohnsen från Tyringe. Det mötet blev början på det årslånga samarbete som nu resulterat i utställningen på Snickarhaken - utomhus, öppet dygnet runt och gratis. Agneta syr textila bilder och tillverkar skåp och speglar, Eva broderar, Ulrika väver liksom Wiveca som mest ägnar sig åt kyrkliga textilier. Samtliga är alltså väl förtrogna med olika tekniker och har känsla för textil. Vid sina träffar under året har de ställts sig frågan - kan vi hitta andra textila uttryckssätt? Inspirerade av varandra har de gjort det eller vad sägs om konstverk som flätats med plastband i blåaste blått och nu vajar makligt för havsvinden. I strandrågen upptäcker man en ”nåldyna”. En säck fylld med sand och gammal ull, ihopsydd med ståltråd och genomstucken av stora nålar skapade av ett söndersågat kvastskaft och bambupinnar. – Våra gamla slöjdlärarinnor skulle nog vända sig flera varv i sina gravar om de såg vad vi hade förr oss, säger Wiveca Vohnsen. På deras tid var det inte tal om att använda annat än ren ull, linne och bomull. Plast var det totalförbud på. Kanske är det revolt vi gör. Idag hittar de ofta sina material på byggmarknader och hos förpackningsföretag. På den sjöströmska tomten tronar ett par stora stubbar, vackert skulpterade av naturen själv. – Jag har länge saknat huvud på stubbgubbarna, säger Ulrika Sjöström. Men nu har de fått det. På den ena ligger ett stort klot, lindat av jeanstyg i havets skiftande färger, signerat Eva Nelander-Juntunen. Den andra har fått indianskrud på toppen. ”Från strand till strand. En hälsning från väst till öst” kallar Eva ett av sina verk. I en ”spånkorg”, flätad av stickgarn, har hon samlat strandfynd - bollar, simring, gummihandskar, en badsko med mera - som hon hittat på stranden utanför Landskrona och nu ställer ut vid vår östra kust. De fyras gäng planerar redan för nya textila rum hemma hos varandra, i skogsmiljö och i trädgårdar. Och en vandringsutställning ska det också bli nästa år. Men då ska var och en göra sitt men ställa ut tillsammans. Installationen på Snickarhaken svarar de gemensamt för. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Ann Charlott Molin 044-289130
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons