Tidsplanen håller trots att strejken försenar

Matts Premberg är lokal projektledare för ungdomsriksdagen i Kristianstad. Just nu pågår förberedelserna för fullt men kommunals strejk har orsakat problem.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2003
$SUBT_ON$Matts Premberg är lokal projektledare för ungdomsriksdagen med ansvar för ett 100-tal funktionärer.$SUBT_OFF$
$SUBT_ON$Matts Premberg är lokal projektledare för ungdomsriksdagen med ansvar för ett 100-tal funktionärer.$SUBT_OFF$Foto: 

– Jag känner mig trygg när det gäller tidsplanen. Organisationsmässigt ligger vi bra till men strejken har ställt till det lite.

Av de hundratal funktionärer som Matts Premberg ansvarar för ingår 37 i säkerhetsgruppen. De ska bland annat utbildas för brandolycksfall och i deras utbildning skulle övningar med skumsläckare ingå. Men den brandman som ansvarar för utbildningen är uttagen i strejk varpå utbildningen har fått skjutas på framtiden.

– Jag hoppas kunna samla alla för utbildning vid ett senare tillfälle.

Den största utmaningen har varit att hålla budgeten. Arbetsgruppen som Matts Premberg är projektledare för har fått 650000 kronor av kommunen. Botkyrka, som arrangerade ungdomsriksdagen förra året fick det dubbla från sin kommun. Matts Premberg vägrar se det som ett problem. Och hans mål är tydligt.

– Jag ger mig fan på att jag ska hålla budgeten. Dessutom ska arrangemanget bli dubbelt så bra. Han beskriver arbetet inför ungdomsriksdagen som en ”lärorik resa”.

– Jag har blivit kalasengagerad i detta. Men att det var så stort hade jag ingen aning om när jag tackade ja till tjänsten som projektledare.

Matts Premberg är övertygad om att ungdomsriksdagen är en vinst för Kristianstad.

– Dels kommer Kristianstad att synas massmedialt och dels kommer det att gynna handeln.

Han betonar också att det är ett sätt för Kristianstad att utmärka sig.

– Kanske kan vi locka studenter till högskolan som senare bosätter sig i kommunen. Men framförallt menar Matts Premberg att det är en vinst för ungdomarna. En vinst som kan få positiva konsekvenser för hela samhället.

– Kan vi genom detta arrangemanget få fler ungdomar att engagera sig för sin framtid är det en vinst för alla.

Just nu finns det bara ett orosmoln på hans himmel.

– Jag är rädd att reklamen inför ungdomsriksdagen inte har fått de effekter som vi önskade. Det är för många som inte känner till vårt arbete. Matts Premberg är kritisk till hur reklamkampanjen på riksplanet har genomförts. Nyligen träffade han 96 rektorer från södra Sverige. Ett oroväckande möte.

– Ingen av dem hade en susning om vår verksamhet.

Därför har nu arbetsgruppen tagit saken i egna händer, och kontaktat rektorer i regionen för att sprida information och locka fler deltagare till Kristianstads ungdomssatsning.

Hanna Göransson

044- 18 55 69

hanna.goransson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.