Tillbaka till medeltiden för en dag
På långt håll syns att den urgamla, numera grönklädda borggården är full av människor. Redan efter första bron möts vi av en fråga som hör till tipsrundan. Frågan visar att medeltiden är den röda tråden för dagen.
Kort därefter möter vi två tjejer som tillsammans målar vid ett staffli. Och på andra sidan vallgraven står flera stafflier med konstnärer för dagen. Förutom tipsrunda och målning finns det möjlighet att träffa spådamen inne i borgruinens dunkel, som bara lyses upp av ljuset från de djupa fönsternischerna och några marschaller. Man kan också jobba i lera, spela varpa och kubb, pröva på ridning och få sina sårskador behandlade med medikamenter från växtriket. Så här dags på året är det tarmstimulerande och blodrenande brännässlor som gäller, eller varför inte galldrivande och urindrivande maskrosor?
– Vill du ha grötomslag? Undrar syster Jessica vid en drejad skål med träslev och rågmjölsgröt.
Är rågmjöl bättre än havregrynsgröt?
– Vet inte, svarar hon, lyfter axlarna och slår ut med händerna i en avvärjande gest. – Det är min kollega som hittat på.
Kollegan, syster Christel, dyker upp och förklarar att rågmjölsgröten håller sig bättre, är mer kompakt och därför värmer längre.
En ung dam med bara axlar dyker upp och vill ha sårskorpan på axeln omsedd. Det är resterna av tbc-sprutan.
– Vitkål tar vi! Säger Christel, eftersom hon finner sig snabbt.
– Vet ni att ni leker med maten? Undrar den unga damen, samtidigt som en moderna tiders filtercigarrett ryker mellan hennes fingrar.
Borta vid grillen handlar det inte om korv, utan om kycklinglår. Och lådorna med frukt och det jättelika salladsfatet visar att man strävar efter nyttigheter.
Så kan det se ut, när Milnerskolan ordnar sina numera traditionella hälso-kulturdagar för hela skolan.
Och turen till Lillö började som sig bör, med trekvarts promenad från badhuset ut genom vattenriket.gunila.ingels
@kristianstadsbladet.se