Tinas fantastiska lampor

Publicerad 22 september 2022

Hej Tina Riedel!

Du tillverkar lampor av tråd, hur kom du på tanken att börja med detta:

– Prototypen såg jag på butiken Grandpa i Malmö och då tänkte jag att en sådan kan jag kanske tillverka själv. Min dotter är hardcore secondhand-handlare så vi brukar inventera stans butiker på mina lediga onsdagar och där hittade jag allt material jag behövde som stommar och tråd. Så jag satte igång och lindade.

Att tillverka lampor är ju ett hantverk, är du händig sedan tidigare eller är detta en ny sida hos dig:

– Detta är ju ingen buisness jag tänker leva på, det är enbart min kreativa ådra som är drivande och en härlig avkoppling. Men jag har arbetat som frisör i 40 år så hantverket är min grej.

Hur lång tid tar det ungefär att göra en lampa:

- Jag började med fyra små skärmar och det gick ju rackarns fort, så då letade jag efter större varianter. Det blev en sådan tillfredsställelse att se arbetet växa fram i olika färgställningar. Ganska snabbt hade jag samlat på mig åtta-tio stycken så min man Micke undrade hur många jag tänkte ”veva” och vad skulle jag ha dem alla till.

Tar du emot beställningar eller säljer dina lampor någonstans:

– Jag kanske ställer mej på någon marknad med mina alster när de blir för många.

Vilka färger jobbar du helst i:

– Jag försökte göra en helt symmetrisk men det gick åt skogen. Det måste hända något, något som ”stör” lite eller inte riktigt hör dit. Så i en beige och vit satte jag en smal gul rand på slutet och det blev pricken över i:et.

”Jag kan liksom inte sluta veva när jag väl kommit igång.”

Vad händer med dig när du tillverkar dina lampor:

Jag kan liksom inte sluta veva när jag väl kommit igång. Det jag gör är så enkelt och dessutom är jag med och bidrar till återvinningen vilket jag brinner för. Jag namnger dem också som ”Sunset Boulevard” och ”Do you wanna dance”, ”Help me”, Sweet baby” Ja ni hör ju, jag är ju i en helt egen värld, haha!

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.