Tingsrätterna kan slås samman i år
– Vi har lokalerna och är redo att ta emot Hässleholm om det kommer ett regeringsbeslut, säger Håkan Klagsmark, tillförordnad lagman och chef för tingsrätten i Kristianstad.
Domstolen i Kristianstad håller just nu på att moderniseras ännu mer. Dels för att kunna hålla rättegång via videolänk, dels för att skapa en säkrare domstol med övervakningskameror bland annat i allmänna utrymmen.
– Blir vi en större domstol, om Hässleholm flyttas hit, kan vi tänka ytterligare ett steg mot en egen säkerhetssal, säger Håkan Klagsmark.
I dag är det bara Helsingborg och Malmö tingsrätter som har säkerhetssalar i Skåne. För ett antal år sedan ville Domstolsverket lägga ned Hässleholms tingsrätt, men regeringen sa nej eftersom Hässleholm hade kvar inskrivningsmyndigheten. Det har man inte längre.
Och det är just tingsrätter, som haft inskrivningsmyndighet och fått mindre verksamhet, som Domstolsverket tittar på.
– Vi håller på med en promemoria i frågan. I slutet av januari är vårt förslag klart att gå vidare till regeringen, innan dess kan jag inte säga något, säger Ann Härelind, chef för Domstolsverkets ekonomiavdelning på måndagen. En sammanslagning av de båda tingsrätterna i Nordostskåne har varit på tal länge.
Chefen för Hässleholms tingsrätt, lagman Jörn Jacobsson säger att han är oerhört positiv till ett beslut om hur det ska bli, inte minst av hänsyn till berörd personal.
– Det känns som att någonting är på gång, säger han.
Blir det en sammanslagning kan Hässleholms tingsrätt flytta in i domstolsbyggnaden på Kanalgatan där det finns utrymme i länsrättens gamla lokaler. I så fall kommer rådman Fredrik Bohlin att få en ny arbetsplats.
I dag jobbar han i Hässleholm och på måndagen föreläste han om förtroende och bemötande när Kristianstads tingsrätt började sitt nya arbetsår.
Bland åhörarna satt domstolspersonal, nämndemän, åklagare, polisledning, advokater, vittnesstödjare och frivårdspersonal. Fredrik Bohlin arbetade för några år sedan i statliga "Förtroendeutredningen", som lade fram strategier och förslag på ökat förtroende för domstolarna.
– Kan vi öka förtroendet för våra institutioner kan vi också arbeta effektivare, sa han.
Nyckelordet är engagemang.
– Och engagemang är samma sak som empati. Det handlar om att förstå vad andra tycker, tänker och känner, sa Fredrik Bohlin.
En gyllene regel, som allt egentligen faller tillbaka på menade Fredrik Bohlin, är att bete sig mot andra så som man själv vill bli bemött.