Tio jobb ska bort på Bong Ljungdahl

Ett tiotal jobb försvinner från Bong Ljungdahls i Kristianstad. Orsaken är ett försämrat resultat, främst på grund av den vikande konjunkturen. – Totalt kommer vi att minska personalstyrkan med cirka 100 personer i Europa, men det ska framför allt lösas med naturlig avgång och pensioner, säger vd och koncernchef Lennart Pihl.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2001

Kuverttillverkaren Bong Ljungdahl redovisar i sin delårsrapport en förlust efter finansnetto, exklusive jämförelsestörande poster, på 12 miljoner kronor för årets nio första månader. Som jämförelse gjordes förra året en vinst på 87 miljoner kronor.

För kvartalet ligger förlusten på 5 miljoner, medan man under förra året gjorde en vinst på 35 miljoner kronor under samma period. – Vi har framför allt drabbats av en vikande konjunktur. Men också kraftigt höjda papperspriser har påverkat vårt resultat negativt. Papperspriserna har höjts med 20 procent och för vår del innebär det 200 miljoner kronor i ökade utgifter, säger Lennart Pihl.

Bongs totala omsättning ökade med nära sex procent, till 1799 miljoner kronor.

– Omsättningsökningen beror till största delen på att vi köpt företag, men rent volymmässigt har vi tappat cirka nio procent. Marknaden har totalt sett gått ner mellan fyra och fem procent, säger Lennart Pihl.

Bong Ljungdahl har också koncentrerat sin verksamhet till färre fabriker, och flytten av maskiner och utbildning av ny personal har stört produktionen.

– Våra kunder har inte fått den service de är vana vid, och genom att konjunkturen blivit sämre har våra konkurrenter varit mer på hugget än vanligt, säger Lennart Pihl. Omstruktureringen innebar bland annat att Kristianstadsanläggningen fick fler kuverttillverkningsmaskiner. Fyra av koncernens sexton fabriker stängdes, i England och Finland blev två fabriker till en i respektive land, medan ytterligare en fabrik i Tyskland och en i Danmark stängdes.

– Men de störningar som vi fick i produktionen då är nu åtgärdade och vi kan snabbt komma upp till full kapacitet när konjunkturen vänder, säger Lennart Pihl.

Enligt tidigare prognoser har Bong Ljungdahl trott på en svängning i konjunkturen någon gång i början av nästa år.

– Men det känns för optimistiskt idag. Den internationella konjunkturen är beroende av vad som händer i USA i hög grad, och vi är beroende av den internationella konjunkturen. Historiskt sett varar en lågkonjunktur mellan tolv och arton månader, vilket förhoppningsvis innebär att det vänder någon gång under nästa år, säger Lennart Pihl. I år innebär dock det försämrade resultatet personalminskningar. Ett hundratal tjänster inom koncernen ska bort.

– Merparten kommer att ske i Tyskland och England där vi har flest anställda, men det blir också några som kommer att få gå i Sverige, Norge och Finland.

I Kristianstad berörs ett tiotal personer.

– Vi kommer att lösa det med naturlig avgång, pension eller genom att inte förlänga tidsbegränsade anställningar. Vi förhandlar med facket för närvarande, säger Lennart Pihl.

carina.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.