Tio miljoner ska göra Kristianstad till en mer attraktiv stad

För tio miljoner kronor ska Kristianstad bli en attraktivare handelsstad. Då ingår det bland annat nya informationsskyltar och fler och större uteserveringar. Den politiska majoriteten vill att kommunen ställer upp med hälften och föreslår att avsätta en miljon kronor under fem år med start nästa år. Det bygger på att fastighetsägarna ställer upp med den andra hälften.
Kristianstad • Publicerad 19 november 2001

För drygt något år sedan föddes tanken i Handelsföreningen att göra en större satsning för att göra centrala Kristianstad mer attraktivt. Centrumledaren Åke Andersson såg hur städer som Kalmar och Jönköping hade lyfts med gemensamma ansträngningar från kommunen och fastighetsägare. I september förra året bjöds representanter från dessa in till ett stormöte för att kläcka idéer. Såväl kommunen som fastighetsägarna ville samarbeta och kommunens politiska majoritet har avsatt pengar i budgeten med start från och med 2002, under förutsättning att fastighetsägarna ställer upp med lika mycket. Under samma stormöte föddes förslag till förbättringar av Kristianstads centrum. Allra helst ville mötesdeltagarna ha ett parkeringsledningssystem, som bland annat anger var det finns lediga parkeringar, därefter informationsskyltar, gatuutsmyckning och belysning, upprustning av gågator och av Lilla Torg, utveckling av råd och regler för uteserveringar och sist hur man binder ihop Långebro och Härlöv med norra centrum. – En åtgärd är att rensa bland ”trottoarpratarna”, de skyltar som står som en djungel på gågatorna, en annan kan vara att få uteservering på Lilla Torg och att förlägga uteserveringarna ända intill fastigheterna för att de ska kunna bli större, säger Åke Andersson. För att få en rättvis fördelning av hur mycket varje fastighetsägare ska skjuta till, har Åke Andersson tagit fram en modell för betalning. Den bygger på en uppdelning av centrum i fyra olika områden. Ju mer attraktivt och centralt området är, desto större andel av kakan betalar områdets fastighetsägare. – Fastighetsägarnas styrelse har sagt sig beredda att ställa upp med 1,2 miljoner kronor och med övriga fastighetsägare har vi i dagsläget två miljoner kronor, vilket blir fyra miljoner med kommunen, säger Åke Andersson. – Vi vill ha åtminstone mellan 70 och 80 procent av de tio miljonerna innan vi kan sätta igång, säger han. marcus.haraldsson @kristianstadsbladet.se

Av Marcus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.