Tivoliparken ser ut som en soptipp

Tivoliparken i Kristianstad ser ut som en soptipp på måndagsmorgonen. Till skillnad från andra måndagar kommer dock ingen och plockar upp skräpet när solen går upp över Kristianstad i dag.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2003
Den här cykeln låg i går eftermiddag slängd i Tivoliparken. Eftersom det nu är kommunalstrejk kommer ingen och städar upp efter helgens övningar. BILD: PER ROSENQVIST
Den här cykeln låg i går eftermiddag slängd i Tivoliparken. Eftersom det nu är kommunalstrejk kommer ingen och städar upp efter helgens övningar. BILD: PER ROSENQVISTFoto: 
En stor mängd skräp lämnades kvar, bland annat en demolerad damcykel.BILDer: PER ROSENQVIST
En stor mängd skräp lämnades kvar, bland annat en demolerad damcykel.BILDer: PER ROSENQVISTFoto: 

En av konsekvenserna av Kommunals stora strejk blir att Kristianstads gator och torg inte längre kommer att hållas fräscha och rena. Det skräp och avfall som allmänheten slänger runt omkring sig lämnas alltså kvar där det dumpas.

En av de platser i centrala Kristianstad som drabbas allra hårdast av den uteblivna städningen är utan tvekan den välbesökta Tivoliparken. När Kristianstadsbladet vandrade genom parken i går eftermiddag var det en eländig och bedrövlig miljö som visades upp. På olika partier av gångbanorna hade glasflaskor krossats och de djur som lever i parken fick passa sig väldigt noga var de satte sina respektive tassar och klor. De olika grönområdena var i sin tur nerlusade med tomma ölburkar, bortslängda snabbmatslådor, en trasig damcykel och andra föremål som picknickdeltagarna inte hade behagat ta med sig hem igen. – Jaså det blir strejk nu? Ja, då lär väl allt det här skräpet bli liggande. Det känns verkligen obehagligt att ingen tar hand om det eftersom det ju kan föra med sig en massa andra otrevligheter, säger en förbipasserande dam som har stannat till för att mata änderna i dammen.

Jan Persson är ordförande för Kommunals sektion för teknik och service i Kristianstad. När Kristianstadsbladet når honom sitter han på Centralstationen i Köpenhamn och väntar på tåget. När strejken förs på tal säger han att han och de övriga inom Kommunal känner sig väl förberedda inför strejken.

– Det känns som att vi har en bra organisation som kan klara av de svårigheter som kommer att uppstå på ett bra sätt, säger han bland annat.

Angående nedskräpningen av Kristianstad, säger Jan Persson att de kommunala arbetsgivarna troligen kommer att besluta om så kallat skyddsarbete för att klara verksamheten på vissa områden.

–  Sedan återstår att se om de väljer att prioritera städning av gator, torg och parker. I dagsläget känns det helt omöjligt att spekulera i den frågan, säger Jan Persson.

Markus Danielson

044-185500

nyheter@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.