Tjugotal aktivister tog sig in på grisgård

Ovesholm/Träne Artikeln publicerades
Ett tjogtal aktivister tog sig in i grisstallet. De bar vita skyddskläder och filmade med sina mobiler.
Foto: Mikael Persson
Ett tjogtal aktivister tog sig in i grisstallet. De bar vita skyddskläder och filmade med sina mobiler.

Ett tjugotal personer tog sig på onsdagseftermiddagen olovligen in på en gård i Träne som sysslar med grisavel. Polisen var på plats med flera resurser. Samtliga inblandade är misstänkta för grovt olaga intrång. Två av dem greps på plats, men släpptes efter förhör.

Det var strax före klockan 16 på onsdagen som djurrättsaktivister olovligen tog sig in i ett grisstall i Träne. Aktivisterna bar vita skyddsdräkter och sände live på Facebook inifrån stallet. Polisen skickade flera resurser till platsen.

– Vi har ett ärende där ett tjugotal personer olovligen befinner sig på en gård där man sysslar med avel av svin eller grisar, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Vid 17.20 hade samtliga aktivister legitimerat sig, merparten fick sedan lämna platsen.

– De är alla misstänkta för grovt olaga intrång eftersom de vägrade lämna, säger Ingela Hessbo, jourhavande förundersökningsledare vid Kristianstadspolisen.

Två av personerna greps på plats. De är utländska medborgare, och då finns så kallad ”kvalificerad flyktfara”. I normala fall finns annars inga gripandeskäl vid misstanke om olaga intrång.

– De greps på grund av flyktfara och frigavs av åklagare efter förhör, säger Ingela Hessbo.

Varför betraktas brottet som grovt?

– På grund av omständigheterna. Att de vägrade lämna platsen, att det fanns en stor smittorisk och att de hade förberett sig genom att bland annat klä sig i vita dräkter.

De flesta aktivisterna släpptes efter att de identifierats av polisen.
Foto: Mikael Persson
De flesta aktivisterna släpptes efter att de identifierats av polisen.

Bakom aktionen står djurrättsaktivister som driver en kampanj. I filmen som aktivisterna lagt upp i sociala medier ser man dem stå på rad inne i stallet och filma grisarna med sina mobiler. Gruppen har i ett pressmeddelande gått ut med att de tagit sig in på en gård utanför Kristianstad för att ”dokumentera grisarnas levnadsförhållanden.”

”Här inne sker ett enormt lidande bland djuren, jag ser det som vår skyldighet att agera mot detta. För att belysa allvaret i situationen så väljer vi att ta till civil olydnad”, säger aktivisten Max Malm i pressmeddelandet.

Det är andra gången som gruppen olovligen tar sig in på en gård. Förra gången, den 2 oktober i år, tog sig aktivister från gruppen in på kycklingfarm utanför Katrineholm. I samband med händelsen blev ett tiotal personer misstänkta för olaga intrång, enligt P4 Sörmland.

På LRF Skåne har man följt händelsen och uttrycker frustration över aktionen.

– Det är helt oacceptabelt beteende att man bryter sig in på ett företag på det här sättet. Det riskerar att orsaka stress för djuren, men också stress och obehag för lantbrukaren och dennes personal, säger Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne.

Vad finns det för risker med det här?

– Det finns farliga sjukdomar som riskerar att spridas och att vi får in saker vi inte vill ha i våra besättningar. Vi har en hög friskhetsnivå på våra djur i Sverige, det är därför vi är bäst i klassen på att använda så lite antibiotika som möjligt. Det låga smittrycket vill vi behålla.

Hans Ramel menar att lagstiftningen kan behöva ses över.

– Vi står enade i lantbrukskåren och tycker det är obehagligt. Det är viktigt att lagstiftningen ses över när det gäller sådant här, hot och trakasserier. Vad jag förstår var de här aktivisterna fredliga, men det är en mycket oroväckande utveckling.

Foto: Jörgen Svensson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.