Tjuvarna stal deras identitet

Pelle (som heter något annat) och hans fru är de senaste offren för de nya bedragarna. I början av förre veckan fick de var sitt rekommenderat brev. När dessa skulle lösas ut i slutet av veckan, fick de veta att de redan var utlämnade, av personer som visat upp legitimation.
Kristianstad • Publicerad 6 februari 2013
Pass.
Pass.Foto: 

Pelle fick veta att breven kom från Skandiabanken, och innehöll pin-koder till helt nya konton, som öppnats i deras namn, utan deras vetskap.

Skapade e-legitimationer

– Jag fick banken att spärra kontona direkt. Men då hade bedragarna redan skapat e-legitimationer i våra namn, och tagit minst 20 lån och krediter hos olika finansbolag.

Hur mycket pengar det handlar om vet han inte. Troligen runt 10 000 kronor hos varje bolag. Pengarna har därefter slussats vidare till olika konton.

– Sedan har de tagits ut vid mindre kontor, som Western Union och liknande.

Samma dag ringde även Ikanobanken upp Pelles fru och frågade om hon verkligen skulle ha ett lån på 350 000 kronor. Det lyckades de stoppa.

Bedragarna har också kopplat upp sig mot Pelles värdepappersdepå och sålt en del aktier och fonder han har inför pensionen.

Han tror inte de ska drabbas av efterräkningar, eftersom de lyckades stoppa bankkontona i tid. Hälften av finansbolagen har de kunnat kontakta via telefon. Resten får de skriva till och börja bestrida fakturor.

Bara kontanter

Däremot har livet blivit helt annorlunda. De har varit tvungna att spärra sina identiteter hos kreditbolagen, vilket innebär att de bara kan betala med kontanter.

– Numer går jag omkring med sedlar i fickan. Jag får gå in på min bank, som gett mig oerhört bra stöd i detta, för att ta ut pengar. Jag kan inte ens betala räkningar över internet hemma längre.

– Jag har inga kreditkort kvar, och det blir en omställning. Allt som man tagit för givet och som varit så enkelt fungerar inte längre.

– Men om inte vi kommer åt våra tillgångar, då kan inga andra göra det heller!

Flera kan vara drabbade

Han pratar om detta just för att varna andra. Pelle tror att flera är drabbade utan att veta om det – och att de kan få dyra räkningar om de inte ser upp. Själv har han och hustrun haft stort stöd av varandra.

– Det här är hemskt, vi var nedbrutna i helgen. Men vi måste gå vidare och fortsätta våra liv. Samtidigt finns det de som utsätts för mycket värre saker och det går inte att jämföra.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen, clifford.johansen@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.