Annons

Tjuvligor härjar kring kyrkogårdar

Här kommer en uppmaning från polisen i Kristianstad: Pass upp för tjuvligor som härjar kring kyrkogårdarna i trakten. – Lämna inget av värde kvar i bilen. Du kan bli av med det på någon sekund, säger Sven Roswall, kriminalinspektör i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 3 augusti 2001

På tre dagar har tre anmälningar om stölder nära kyrkogårdar inkommit till polisen i Kristianstad.

De har haft samma tillvägagångssätt. Nära kyrkans parkeringsplats har folk uppehållit sig. Avsikten har varit att stjäla och slå till mot äldre människor, som har svårt att röra sig. Den senaste stölden anmäldes under onsdagen.

Annons

Före detta kontraktsprosten Georg Franzén, Kristianstad, kom till Heliga Korsets kapell i Kristianstad för att utföra en jordfästning. På parkeringsplatsen ställde han sin nya gråa Audi A4, låste den och gick in för att utföra arbetet.

– På tre kvart, mellan 14.00 och 14.45, hade tjuvar tagit saker till värde av 245 000 kronor från mig. Helt fräckt. Jag ångrar nu efteråt att jag inte stoppade mina nycklar på mig istället för att ha dem i skåpet. Men jag har ju gjort så alltid när jag varit i Heliga Korsets kapell. Det är lätt vara efterklokt när sådant här händer. Nu har jag fått byta lås i mitt hem. Tröst i bedrövelsen är att försäkring täcker vad som försvunnit, säger Georg Franzén.

När han kom in i kapellet placerade han sina värdesaker, bilnycklar, en plånbok innehållande 5000 kronor i kontanter, kontokort och några andra tillhörigheter i ett värdeskåp och stoppade nyckeln på sig. När han kom tillbaka från begravningsakten var skåpet uppbrutet, bilnycklarna, plånboken och värdesakerna borta liksom Audin, värd 240000 kronor borta.

– Jag har spärrat alla kort så de har tjuven ingen nytta av. När jag kom till kapellet upptäckte jag inget anmärkningsvärt. Det är mycket folk som rör sig på kyrkogården, berättar Georg Franzén.

– Utanför hade tydligen någon eller några personer sett hur prästen betedde sig och var han placerade sina saker. Man drog sig inte för slå till när han höll begravningsmässan i kapellet, säger Sven Roswall. Polisen har inga spår efter tjuven eller tjuvarna. Man gör heller ingen hemlighet av att det kan vara så att Georg Franzéns nya Audi A4 redan är ute ur landet.

Tjuvar har också slagit till vid parkeringsplatserna vid Åhus och Vittskövle kyrka.

– I Åhus slogs en bakruta på en personbil in när ägaren gått för att besöka en begravningsplats. Tjuvar stal en plånbok som innehöll1500 i kontanter och spelkvitton.

I Vittskövle blev ett 50-årigt par från Vinslöv av med ett par tusen kronor i kontanter när tjuvar slog sönder en ruta i deras bil.

– Vår förhoppning är att folk är extra uppmärksamma när de lämnar bilen kvar på kyrkornas parkeringsplatser. Om någon upptäcker att något inte står rätt till eller gör iakttagelser så ber vi dem att ringa polisen omedelbart.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons