Annons

Tobbe Larsson talade med hästar

Kan man tala med hästar var temat då Regionmuseet i samband med utställningen Något i hästväg anordnade clinique med Tobbe Larsson. Läktaren på ridhuset i Önnestad var fylld till sista plats då 32-åriga arabhingsten Excellus glatt visade upp sig.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2003
Excellus gillar att visa upp sig. Glatt följer han Tobbe Larssons minsta vift. Bild: Peter Åklundh
Excellus gillar att visa upp sig. Glatt följer han Tobbe Larssons minsta vift. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Att dressera eller kunna kommunicera med sin häst handlar mycket om säkerhet men det kan också vara roligt och berikande

Hur man tränar sig själv och hästen i konsten att kommunicera visade Tobbe Larsson från Ystad med hjälp av sina två uppvisningshästar Excellus och "Chippen".

Annons

Ingen kan undgå att bli imponerad av att se den 32-åriga vita arabhingsten Excellus alert följa sin husses minsta "vift". Piruetter, stegringar och nigningar ser helt plötsligt busenkelt ut. För att locka hästen att lyssna på vad människan säger använder Tobbe Larsson sig främst av kroppsspråk och röst. Det som syns och märks mest är hans piskor som han själv kallar dirigentpinnar och det glada berömmet som förstärks med godis.

– Jag ska visa hur ni kan lära er häst piruetter, så att ni kan hem och träna i eftermiddag.

För Tobbe Larsson verkade ingenting omöjligt.

– Det är viktigt att hålla koll på spöna, annars är det ungefär det samma som att dressera en hund. Det gäller att hitta det positiva hos varje häst. Det ska vara liv och energi hos hästen men samtidigt ska säkerheten och lugnet finnas där.

– Varför går man på brukshundklubben för att få ordning och hyfs på 50 kilo hund när man accepterar att en häst på 500 kilo får springa över en.

Tobbe Larssons träning och filosofi väckte säkert många tankar och lockade publiken att våga ställa frågor.

Förutom att arbeta från marken med hästarna visade Tobbe Larsson hur arbetet fortsätter uppe på hästryggen. Med femåriga frieserhästen "Chippen" visade han grunderna till piaff och passage.

– Varför vänta till hästen är 15 och ett halvt. Det är när den är ung som den har lätt för det här. Dock måste man träna försiktigt och inte gå till färdiga moment för tidigt, påpekade Tobbe Larsson.

Söndagens clinique i ridhuset på Önnestads naturbruksgymnasium skedde i samarbete mellan skolan, Skånska ridsportförbundet och Regionmuseet och ingår som en programpunkt i museets stora satsning på utställningen om hästar, Något i hästväg.

– Ett trevligt samarbete, vi når en ny målgrupp, påpekar Anna Hadders som ansvarar för utställningen på Regionmuseet.

Annons

Hon tycker det är jätteroligt att unga tjejer har hittat till Regionmuseet.

Något i hästväg är en utställning som ska skickas vidare till andra museer i landet och som har kostat drygt en halv miljon kronor. Fram till den 26 oktober finns den på Regionmuseet i Kristianstad och innan den plockas ner återstår fler programpunkter som kan locka hästintresserade till museet.

Nästa söndag blir det föredrag om brukshästen, framför allt i skog men också för andra användningsområden. Den förste oktober kommer Jens Fredriksson att prata om Unghästens utbildning. 19 oktober berättar Ragnar Schölling om handikappridning. Det är glädjen jag rider på är ämnet.

Marie-Louise Lindell

044–47 000

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

Önnestad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons