Annons

Tommy Jönsson ska göra tre nya filmer

Kristianstad • Publicerad 5 september 2003

Tommy Jönsson i Degeberga planerar tre nya filmer om händelser och människor i bygden. Den första ska vara klar till jul.

Mellan tre och fyra år räknar han med att det ska ta att få samtliga filmer färdiga.

Annons

Nytt är att han utvidgar de geografiska domänerna. Huaröd, Hörröd, Gaddaröd och Östra Sönnarslöv handlar det om i den första filmen. Förutom Degeberga förstås.

– Vi har till exempel intervjuat Höörs församlings äldsta, Hulda Fredriksson i Hörröd. Hon är 90 år och pratade i 40 minuter om gamla tider.

– Vi besöker också kyrkor och företag, till exempel plantskolan i Östra Sönnarslöv.

När Tommy Jönsson säger "vi" syftar han på Britt Nilsson, Degeberga. De båda har inlett ett samarbete. Britt Nilsson fotograferar stillbilder och intervjuar.

Efter denna film står Vittskövle och Everöd på tur.

Tommy Jönsson, som berättar att han inspirerats av de smalfilmer från Degeberga på 1950-talet han sett, tilldelades år 2000 Lions "tusenkrona" för sitt arbete med att dokumentera hembygden.

Ulf Norenius

DEGEBERGA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons