Tosteberga stressar ner med ljusstöpning
För några månader sedan kom Ingrid Johnsson till väninnan Margareta Eriksson med idén att ordna ljusstöpning i byn.
Margareta, som är mest erfaren av de två och redo att dela sina kunskaper, var inte sen med att hoppa på tåget och de tog kontakt med byalaget i Tosteberga.
Det visade sig finnas många intressenter för att stöpa ljus till jul och byalaget tände också på idén. Det blir förmodligen en återkommande mötesplats, där man kan förena nytta med nöje, resonerade man i styrelsen och stöttade därför med medel för investeringen samt fika under kurstillfällena.
Vissa nödvändiga tillbehör som stekjärn, stora grytor och skyddspresenning har välvilliga människor skänkt.
50 ideella timmars förberedelse senare, för Ingrid, Margareta och deras män Bengt och Tommy, stod allt klart. Det inköpta smältkaret, upphängningsanordningar och torkhänge noggrant tillverkade av Margaretas man Tommy. Det blev också två turer till Markaryd för inköp av ljusmassa och annat.
- Ja, de klagade lite halvhjärtat vid något tillfälle men allt gick så bra och blev så fint. Nu har vi allt för att kunna stöpa ljus många gånger framöver, säger Ingrid.
För Simonne Kindberg var det inte första gången hon provade på ljusstöpning.
- Det är avkopplande och meditativt. Ljusen ska torka för att kunna doppas igen. Du kan inte göra något annat än vänta. Känns som att man gör något exklusivt.
Margareta berättar att de som ledare stöper ljus som bland annat skänks till julauktionen och till lotterier i byn.
I år blev det tre sammankomster för ljusstöpningen, dagarna efter varandra. Sen skulle lokalen användas till andra aktiviteter och ljusstöpningsfabriken måste packa ihop och flytta ut för denna gång, en ganska tidsödande process. Men det blir fler tillfällen, både för noviser och erfarna.
– Tänk om man hade haft en stöparstuga hemma. Men IOGT-lokalen här är ett bra alternativ, säger Ingrid.