Trädgårdsentusiaster i tusental på Bäckaskog

Trädgårdsdagen lockade ännu fler i år än förra året. Redan vid tiotiden var parkeringen vid Bäckaskogs slott i stort sett full och vid dagens slut hade 5500 besökare varit där.
Kristianstad • Publicerad 30 augusti 2004

Trädgårdsentusiasterna surrar som humlor kring blommorna och plantorna.

Trädgårdsdagen har just öppnat, men julrosorna är snart slut och kön till svenska äpplen är lång.

Trädgårdskonsulent Haldo Edlund har redan fått en rad frågor som växtdoktor. Han visar gråfläckiga vinblad som fått mjöldagg och håller upp en kaläten gren där mätarlarverna haft kalas. Svartfläckiga rosor har han också träffat på. Det problemet beror på det ändrade klimatet.

– Väderleksförhållandena har ändrats mycket på tio år. Vi har inga vintrar. Det är varmt ända ut i december månad, så alla svampar och sporer överlever, förklarar han.

Redan har det bildats en ny kö av frågvisa trädgårdsvänner bakom oss och Haldo Edlund öppnar sin mottagning igen. Andra tar en titt på Ilse Carlssons olika pelargoner. En svag doft av citron svävar över hennes bord. Det började med en enda pelargon som hon lyckades få att överleva och nu har hon ett växthus fullt. De flesta som kommer fram till hennes bord är hängivna pelargonvänner.

– Det är samlarna som köper pelargoner vid den här tiden på året. Det kom en samlare som hade 400 sorter själv, men hittade två här som hon inte hade, Minnie och Fairy Phlox. Det känns roligt, för jag har ju bara ett 100-tal sorter själv, berättar hon. Evy och Åke Svensson från Näsum har fastnat vid ett bord med vindruvsplantor som Ulla och Bengt Persson har drivit upp. De egenodlade små, gröna druvorna har inga kärnor och smakar sött och varmt.

– Det är roligt att gå och titta. Vindruvor ska det bli, säger Evy Svensson och Ulla Persson berättar att det börjar bli rätt mycket vinodlingar i Skåne, både vid Skillinge och Klagshamn till exempel.

Besökarna får allt fler kassar i händerna. När vi kör ut från parkeringen är det bilkö ut på vägen utanför Bäckaskog.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

BÄCKASKOG SLOTT KONST
BÄCKASKOG
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.