Annons

Träff på Gärdskan för att stödja anhöriga

Ett femtontal personer kom till den anhörig-/närståendeträff som anordnats på Gärdskan i tisdags eftermiddag. – Vi vill med detta ge stöd åt dem som gör stödinsatser till dem som behöver hjälp. Utan deras hjälp hade hemtjänsten och hemsjukvården haft svårt att räcka till, säger Margaretha Månsson, projektledare för Anhörig 300.
Kristianstad • Publicerad 20 september 2001

– Många närstående utför stora dagliga hjälpinsatser för att ge stöd till äldre och personer med funktionshinder. Mycket av detta arbete sker i det tysta. Närstående kan exempelvis vara familjen, släkt vänner eller grannar, framhåller Margaretha Månsson, projektledare för Anhörig 300. Till träffen på Gärdskan hade Boel Rosenberg, psykolog, inbjudits och hon pratade över ämnet Att älska i nöd och lust - om att vårda anhöriga. Samverkansgruppen, med representanter från SPF, PRO, Röda Korset, Svenska Kyrkans diakonigrupp samt personal från äldreomsorgen, fanns också på plats. Anhörig 300 är ett projekt för att utveckla stödformer till närstående som vårdar någon äldre, funktionshindrad eller långvarigt sjuk. Staten avsätter 100 miljoner kronor per år under tre år, att fördelas mellan landets kommuner, därav namnet Anhörig 300. – Målsättningen med projektet är att stödja och underlätta en ökad livskvalitet för de närstående, informera och bedriva uppsökande verksamhet, undersöka behovet av stödinsatser, finna och utveckla nya stödinsatser, finna lokala samverkansgrupper inom varje omsorgsområde tillsammans med anhörig- och frivilligorganisationer samt följa upp och utvärdera, berättar Margaretha Månsson, projektledare för Anhörig 300. Omsorgsförvaltningen i Kristianstad har som mål att genom Anhörig 300 utveckla samverkan med organisationer och enskilda närstående. lars.astrom @kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons