Trafikverkets direktör besökte Kristianstad

Han har varit nästan lika osynlig som ersättningsbussarna efter den senaste stormen och hukat under frågor om järnvägsunderhåll och avgångskrav. Men i går kom Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm till Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2014
Gunnar Malm, generaldirektör Trafikverket.
Gunnar Malm, generaldirektör Trafikverket.Foto: Foto: Peter Åklundh
Möte i Kristianstad. Trafikverket höll i går en personaldag för över 600 medarbetare på arenan. Deltog gjorde Lennart Andersson, regionchef Syd, Gunnar Malm, generaldirektör, Annika Canaki, chef för underhållsområde Syd och Linus Eriksson, trafikledningschef Syd.
Möte i Kristianstad. Trafikverket höll i går en personaldag för över 600 medarbetare på arenan. Deltog gjorde Lennart Andersson, regionchef Syd, Gunnar Malm, generaldirektör, Annika Canaki, chef för underhållsområde Syd och Linus Eriksson, trafikledningschef Syd.Foto: Foto: Peter Åklundh

1. Urspårade tåg, förseningar och frågetecken kring underhåll. Järnvägens status har varit hårt kritiserad den senaste tiden. Är det rättvist?

– Ja och nej. Kritikerna glömmer att Trafikverket har lyft problemet tidigare. När Trafikverket bildades 2010 var ju jag den första att lyfta fram hur det såg ut, genom två rapporter. Underhållet är eftersatt. Vår skuld, om man kan kalla det så, är på över tio miljarder kronor. Men det var något vi övertog och något vi jobbat med sedan dess, men det tar lång tid att komma ikapp. Kritiken är orättvis på det sättet att allmänheten inte förstår komplexiteten i underhållsarbetet på järnvägen. Folk säger ”hur svårt kan det vara”. Svaret är ”jo, det är svårt”.

Förklara!

– För att kunna göra ett så omfattande underhåll som behövs, krävs att vi stänger trafiken. Och det gör man inte så enkelt, det är helt otänkbart i storstadsregionerna. Vi måste planera om godstrafiken, göra nya tidtabeller, förhandla med entreprenörerna, kanske ställa in trafiken helt och hållet. Det tar 1,5 år att planera något sådant.

2. Hur lång tid tar det innan ni är ikapp?

– Vi har sagt sju till tio år, men det är mest ett sätt att säga att det kommer att ta lång tid.

3. Stefan Löfven (S) sa häromdagen att underhållet borde bli statligt igen. Vad säger du?

– Politikerna bestämmer och jag förhåller mig till deras beslut. Vill politiken ändra på det sätt vi nu har det, med allt underhåll på entreprenad, är det upp till dem att besluta så. Det är inget vi ska lägga oss i.

4. Men något måste ni väl göra när tågen spårar ur och det rapporteras om anmärkningar som inte åtgärdas?

– Jag har respekt för att detta är en svår problematik. Jag har därför beslutat om fem nya åtgärder. I veckan tillsattes internrevisionen som ska göra en oberoende kontroll av besiktningsverksamheten. Vi ska också se över de anmärkningar som vi har. De akuta och de som hotar säkerheten tar vi oss an omedelbart. Men det finns en grupp av mindre akuta anmärkningar som blivit liggande och dem ska vi kraftsamla kring för att beta av. Vi ska självklart också titta om vi jobbar rätt organisatoriskt, öka vår kontroll av besiktningarna och diskutera om vi ska ta över besiktningsverksamheten.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.