Annons
Reportage

Traktens coolaste kreatör

Ung och kreativ och med ett överflöd av social kompetens har Maia tagit steget mot att bli den kreativa entreprenör hon drömt om. Ett arbetssätt som också marknadsför henne själv.
Kristianstad • Publicerad 15 april 2021
Maia Stjärnqvist
Maia StjärnqvistFoto: Alia Serban

Blott 20 år gammal har Maia Stjärnkqvist skaffat sig flera jobb och uppdrag än de flesta i hennes ålder. Medan många går runt och inte vet vad de vill jobba med så tar Maia tillfället i akt att göra allt hon tycker är roligt och som kommer i hennes väg. Och det är en hel del.

-Jag har alltid vetat att jag vill jobba med något som jag tycker är kul. Med det menar jag att det finns så mycket jag är intresserad av som foto, styling, service, träffa människor mm. Jag älskar att prata och vara med folk och det har nog varit grunden till att jag har fått de jobb jag har nu, säger Maia.

Annons

Efter gymnasieprogrammet Handel och administration på Söderport har nämligen jobben mer eller mindre haglat över Maia. Hon jobbar på Baron i Åhus på somrarna, heltid på restaurangen Mix & Go och jobbar helger på nattklubben Blom. Som om detta inte var nog så sköter hon även alla dessa företagens sociala medier.

–Jag tycker det är väldigt roligt med fotografering och marknadsföring. Eftersom jag redan jobbar med dessa företag så var steget inte så långt att börja sköta deras Instagramkonton.

Något som hon uppenbarligen är bra på.

– Det ena ger det andra och det är ju bra marknadsföring för mig med, säger Maia som även har ett företag som säljer smycken.

– Det var mitt Ungdomsföretag som man skapade på gymnasiet. Det heter Maso Jewerly och är silversmycken som jag köper in och säljer via min hemsida och Instagram.

Jag drömmer om att skapa en egen kollektion men det får komma längre fram. Jag lär ju mig saker hela tiden så jag får ta saker allt eftersom, säger Maia.

Genom sociala medier har hon fått kunder över hela Sverige. – Jag fotar mina kompisar med mina smycken och lägger ut på mina konton. Kompisarna delar och lägger ut på sina konton och så sprids det. Jag gillar också att jobba med kort sträcka, det vill säga från det att jag fotar så ska bilderna ut i sina kanaler helst samma dag. Det ska kännas aktuellt.

”det är alla dessa starka kvinnor jag har runt omkring mig som gör mig till den entreprenör jag vill bli”
Maia Stjärnkqvist.

På frågan om hon hinner med allt svarar hon: – Jo det gör jag för att jag tycker att allt är så roligt. Jag vill inte säga nej till något som låter kul och då blir det att det bara läggs till. Vill man ha ett 9-17 jobb så ska man ju inte jobba som jag. Ett jobb som detta har liksom ingen av och på knapp utan det pågår ständigt. Många av mina vänner jobbar i handeln, med kläder, som fotograf, med marknadsföring och det är alla dessa starka kvinnor jag har runt omkring mig som gör mig till den entreprenör jag vill bli.

Att stötta och samarbeta tycker jag både är ett roligt och viktigt sätt att arbeta på, säger Maia.

Ett ganska nytt projekt Maia har börjat jobba med är Herown.

Annons

– Av en slump träffades jag Mathilda Lundin som är grundaren till stiftelsen Her House Foundation som arbetar brett för kvinnors hälsa. Ett forum för unga kvinnor som blivit utsatta för mäns våld. Detta är viktiga frågor för mig och som jag verkligen brinner för. Företaget växer jättesnabbt och jag är nu contentansvarig för Herown.

På frågan om hur framtiden ser ut, vad hon har för planer och drömmar svarar hon:

-Framöver vill jag resa, men tills vidare jobbar jag på. Att jobba är mitt liv och det har jag fått med mig hemifrån. Att det är viktigt att man ska jobba, sköta sig och ta ansvar och jag är jätteglad att de har lärt mig det. Jag har också blivit uppväxt med att göra något som man tycker är roligt och det är jag tacksam för.

En dröm är att jobba mer med foto. Jag vill gärna gå en kurs i foto, lära mig mer om kameran och olika redigeringsprogram.

När veckan går mot sitt slut och många börjar tänka på att ta helg så rullar Maias arbeten på.

–I helgen blir det att jobba med Herown. Sedan ska jag fota en kompis och nu ringde mamma precis och sa att nu måste du lägga ut lite på mitt Instagramkonto, så då vet jag vad jag ska göra, skrattar Maia.

Maia Stjärnqvist
Maia StjärnqvistFoto: Alia Serban

Namn: Maia Stjärnkqvist

Ålder: 20 år

Bor: I Kristianstad

Bästa med Kristianstad: Att det är så mysigt här.

Aktuell: Ung entreprenör som bland annat driver företaget Maso Jewerly.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons