Trångboddhet ska utredas vidare

Trångboddhet på Gamlegården gör att miljö- och hälsoskyddsnämnden vill koppla in arbete- och välfärdsförvaltningen.– Det är inte värdigt att ta emot flyktingar i en kommun om man inte har boende till dem, säger Ulf Persson (C).
Kristianstad • Publicerad 19 juni 2014
Foto: 

Det som utlöste diskussionen var ett klagomål om oväsen som kommit in från grannar till en familj på tolv personer, som bor i en trerummare på 74 kvadrat.

ABK fick i uppdrag att utreda och vidta åtgärder och kom fram till att hyresgästen gjort sig skyldig till avtalsbrott genom att inte meddela att antalet personer överstiger Boverkets norm för trångboddhet.

Samtidigt pekade bolaget på att olägenheterna inte är tillräcklig grund för att vräka familjen. Det sociala ansvaret menar de också väger tungt.

Ett systemfel

Miljö- och hälsoskyddskontorets förvaltningschef Tommy Danielsson ville få vägledning från politikerna hur frågan ska hanteras vidare på förvaltningsnivå och nämnden har nu fattat beslut.

Förvaltningen har fått i uppdrag att med arbete- och välfärdsförvaltningen diskutera frågan om trångboddhet vidare.

– Det är ett systemfel när så många familjer bor så trångt. Klagomål är en indikation på att något är galet, säger Tommy Danielsson.

Efterlyser handledning

Han berättar att förvaltningen tittat närmare på två gator på Gamlegården, Albogatan och Ingelstadsgatan, och konstaterat att det finns 19 lägenheter där åtta eller fler personer är skrivna.

Nämndsordförande Ulf Persson (C) välkomnar en politisk diskussion.

– Det är en ohållbar situation att bo såhär. Vi är tillbaka där vi var på 40-talet med sanitär olägenhet, fukt och ventilation som inte är utformad för så många i samma bostad, säger han och menar att det är svårt att integrera människor om de inte får rätt förutsättningar.

Det förvaltningen efterlyser är handledning i hur kommunen ska agera innan det når så långt som till klagomål enligt miljöbalken.

– Det kan bli så att vi förelägger ABK om att det inte får vara så här, säger Ulf Persson.

Kristianstadsbladet, torsdag 12 juni 2014.

Maria Sällberg
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.