Trängseln stressar eleverna

Eleverna i Kulltorpsskolans barnskola två har tröttnat på trångboddheten. De 31 elevernas kapprum är tio och en halv kvadratmeter.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2003
Det är alldeles för trångt, uttrycker barnen i barnskola två på Kulltorpsskolan. De vill ha mer utrymme att byta om på.BILD: TOMMY SVENSSON
Det är alldeles för trångt, uttrycker barnen i barnskola två på Kulltorpsskolan. De vill ha mer utrymme att byta om på.BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 
Ibland kommer man inte ens fram till sina grejer, berättar Sofie Persson. Det har hon och hennes klasskompisar tröttnat på.
Ibland kommer man inte ens fram till sina grejer, berättar Sofie Persson. Det har hon och hennes klasskompisar tröttnat på.Foto: 

Föräldrarna har påtalat trängseln för politiker samt barn- och utbildningsförvaltningen. Ännu har inget hänt. Förra hösten tillträdde Helena Lindberg som klassrådsrepresentant. Då tog Kulltorpskolans föräldraråd tag i problemet. Men Helena Lindberg säger att det varit uppe vid tidigare tillfällen också. – Det verkar vara ett problem som är uppe i omgångar, säger hon. Helena Lindberg säger att alla parter på skolan är överens om att något måste göras åt de små utrymmena i kapprummen. Barnen blir nämligen stressade av att inte ha tillräckligt med plats. – Dessutom finns det bara en toalett. En del barn vill inte gå på toaletten när det är så stressigt, säger Helena Lindberg. – Igår var det så trångt så man knappt kunde komma fram. Jag kunde inte komma fram till mitt fack, säger Sofie Persson. Hon berättar att eleverna måste gå in i omgångar om det överhuvudtaget skall vara möjligt för dem att ta av sig ytterkläderna. Camilla Hansson är lärare och även hon är trött på trängseln. – Det går ju an på sommaren men det är ingen hit nu på vintern, säger hon. I trängseln bland alla kläder är det lätt att konflikter uppstår. Konflikter som egentligen är helt onödiga. – Som det är idag måste vi slussa in dem, säger Camilla Hansson. Även från skolledningens sida vill man se större entréer. – Problemet påtalades omgående när jag tillträdde som rektor den 1 januari förra året, säger Karin Åkerlund. Ännu har inget hänt. Karin Åkerlund berättar att det helt enkelt är en ekonomisk fråga. För behovet är det egentligen ingen som ifrågasätter. I ett svar från barn- och utbildningsförvaltningen bedömer förvaltningen att Kulltorpskolans klasstorlekar kan bli mer rimliga i förhållande till lokalytorna genom att en del elever flyttas över till Parkskolan. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.