Tredje dödsfallet i Skåne — fler vårdplatser planeras

Skåne ,
Coronatält utanför CSK:s akutmottagning.
Foto: Mikael Persson
Coronatält utanför CSK:s akutmottagning.

Det tredje dödsfallet i covid-19 i Skåne inträffade under onsdagskvällen. Det finns nu 254 bekräftade fall i Skåne. Det råder en allmän smittspridning i Skåne, och regionen bygger ut för fler vårdplatser.

Under onsdagskvällen kom beskedet om att ännu en person avlidit till följd av covid-19. Det var en äldre, sjuk man. Region Skåne går inte ut med fler detaljer med hänvisning till patientsekretessen.

– Vi har fortfarande chansen att begränsa smittspridningen. Det är vad vi gör nu som kommer att vara avgörande för den närmaste tiden, och de närmaste åren, sa regiondirektör Alf Jönsson på en presskonferens i Malmö.

– Vi är nu i ett tidigt skede med få fall av covid-19. Vi vet att behovet av intensivvårdsplatser kommer att öka, och att ökningstakten i sig kommer att öka. Vår viktigaste uppgift nu är att minska smittspridningen genom en rad olika åtgärder, fortsatte Alf Jönsson.

Som också berättade att de nu jobbar för att bygga ut antalet vårdplatser i Skåne kraftigt, såväl för slutenvård som för intensivvård. Allt för att kunna vårda fler patienter när ökningen av covid-19-patienter kommer. Extra vårdmoduler kommer att sättas ut i anslutning till Helsingborgs sjukhus, och blir en resurs för hela Skåne.

– Tillgången till intensivvårdsplatser kommer att vara en kritisk faktor för hur väl vi kan hantera situationen. Vi har en plan i fem steg om hur vi ska ställa om den skånska sjukvårdens resurser för att klara detta. Just nu befinner vi oss knappt på steg ett.

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, sa att de planerar för fullt för fler utbyggda intensivvårdsplatser. Fler respiratorer är beställda, och det kommer att byggas ut successivt vid de olika sjukhusen. Bemanningen ska lösas genom att planerad vård ställs in, och personal från operation och narkos som har utbildning men inte jobbat i intensivvården nu ska snabbutbildas.

Regionen har också sökt flygtillstånd hos regeringen om att få transportera andningsskydd från Kina till Sverige med flygplan. Det är skydd som redan är beställda och producerade, och där man inte vill vänta på ordinarie transportvägar.

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, berättade att det nu finns 254 personer i Skåne som har påvisats med covid-19. Tre personer har avlidit. 27 är inlagda på sjukhus, varav 6 ligger på intensivvårdsavdelningar. Av de smittade är 60 procent män, och de flesta i åldrarna 40-60 år. Ett fåtal är över 80 år.

– Majoriteten av de smittade, knappt 200, är diagnosticerade före 15 mars och har smittats utomlands. Men en del har smittats i Sverige och fler fall tyder nu på att vi har smittspridning i samhället i Skåne. Vi ser smittspridning från alla delar av Skåne.

Hittills har Skåne haft omkring fem nya fall per dag som krävt sjukhusvård. I går blev det 11 nya fall.

– Om det är ett tecken på ökad smittspridning är för tidigt att säga. Vi är bara i början på epidemin, och vi har mycket att vinna på att alla gör vad de kan för att hindra smittspridningen. Stanna hemma om du är sjuk och två dagar efter du är fullt frisk, ha en god handhygien, rör inte vid ansiktet och hosta eller nys i armvecket.

UPPDATERING: Under presskonferensen sa Mattias Waldeck fel datum. Det är nu ändrat till 15 mars.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.