Annons

Tredjeplats för Sparbankshuset

Regionfinalen i kampanjen Tyck om hus som ska mynna ut i att Sveriges två mest omtyckta byggnader utses, är avgjord. Juryn gav Sparbankshuset i Kristianstad en hedervärd tredjeplats.
Kristianstad • Publicerad 8 juni 2001

När 17 av skånes 33 kommuner tävlade i kampanjen Tyck om hus stod bland andra domkyrkan i Lund och Medborgarhuset i Eslöv på startlistan. I Kristianstads ringhörna fanns förutom Sparbankshuset även Östermalmskyrkan.

Tävlingen har nämligen två kategorier: den mest omtyckta byggnaden allmänt sett och den mest omtyckta nutida byggnaden. I den senare kategorin ska byggnaden vara uppförd de senaste 50 åren. I den skånska omröstningen deltog 16 byggnader i varje kategori, två av dessa ska delta i rikstävlingen som äger rum den 17 november under arkitekturriksdagen i Stockholm. Ingen av dem står i Kristianstad.

Annons

Östermalmskyrkan kom inte på prispallen i den tuffa konkurrensen. Tävlingen om det mest omtyckta nybyggda huset togs i stället hem av Medborgarhuset i Eslöv före tvåan Köpmannagata i Hjärup och trean Skissernas Museum i Lund.

Bland gamlingarna lyckades Sparbankshuset placera sig på en delad tredje plats tillsammans med Kärnan i Helsingborg men efter vinnaren, den högt seedade domkyrkan i Lund och tvåan, återigen, Medborgarhuset i Eslöv. Kampanjen är riksomfattande och genomförs i tre steg, omröstning i varje kommun, i varje län och slutligen i landet som helhet. Då kommer domkyrkan i Lund och medborgarhuset i Eslöv att möta storheter som Svampen i Örebro, vattentornet i Gnesta och Scandic Hotel i Falun.

Projektet är ett initiativ av Stadsmiljörådet och Länsarkitektföreningen/Länsstyrelserna. Det genomförs under Arkitekturåret 2001 på regeringens uppdrag i samverkan med kommunerna.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons