Trög start - nu kommer julruschen

Årets julhandel fick en trög inledning i Kristianstad. Flera handlare i centrum tror att rushen kommer i helgen och redan under fredagen märktes en ökad aktivitet.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2007
Årets julhandel i Kristianstad fick en trög inledning men väntas ta fart rejält i helgen. BILD: WILLY ALM
Årets julhandel i Kristianstad fick en trög inledning men väntas ta fart rejält i helgen. BILD: WILLY ALMFoto: 

Årets julhandel beräknas omsätta 41 miljarder kronor, vilket är åtta procent högre än 2006.

Också handlarna i Kristianstad räknar med att öka sina omsättningar i samband med julhandeln. Men inledningen i december har ändå varit anmärkningsvärt lugn.

- Jag tror att det har med flera saker att göra, säger Anders Areskoug på Skivlagret. Julafton är en måndag och folk vet med sig att de kan handla sista helgen före 24 december.

- Det är också så att lönen kommer den 21:e och då känner folk alltid sig rikare och har lättare för att handla. Just skivbranschen märker också av näthandeln. En fjärdedel av svenskarna julhandlar hemifrån via internet eller postorder, visar en sifo-undersökning, och när allt fler handlar på nätet blir det en mindre del över till butikerna.

- Men det är opersonligt att handla via nätet, säger Anders Areskoug. Folk vill trots allt titta och känna på produkten, det märks.

- Vi ligger rätt budgetmässigt. Det finns ju en skiva på varje önskelista i dagar som dessa! Hos Duka-butiken med ett sortiment av glas, porslin, kök och present är det vanligtvis många som handlar i sista minuten.

- 21,22 och 23 december är stora dagar hos oss, säger butikschef Lena Bjerstedt. Det är då det tar sig.

Duka har inte konkurrens av näthandeln, men har i stället fått Sveriges enda outletbutik till Kristianstad.

- Där kan man fynda, när det lämnas 30, 50 eller 70 procents rabatt, säger Lena Bjerstedt. Å andra sidan vet man aldrig vad där finns och kunden kan inte beställa en viss vara. Stickade tröjor och underkläder är typiska julklappar för klädbutiken Sandelins. Butikschef Tonni Videpil ser att julhandeln tar fart under sista veckan före julafton.

- December är ju totalt sett en helt outstanding månad rent försäljningsmässigt. Fast jag tycker att julhandeln har förändrats sedan skattepengarna slutade komma vid den tiden.

Leksaksbutiken BR gav ut en julkatalog som innehöll 20 sidor mer än normalt.

- Leksaker är alltid intressant till jul, säger butiksbiträde Malin Ujvari. Och vi har ingen försäljning via vår hemsida.

Hon konstaterar att det varit något färre kunder i butiken under de tre första decemberveckorna, jämfört med i fjor, men var och en har handlat för större summor. Både med kreditkort och julklappspengar från farmor eller mormor.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin. hallengren@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.