Trotjänare gav en inblick i Trolle Ljungby gods historia

Eftermiddagssolen står lågt och förgyller Landöns skärgård på söndagseftermiddagen. En skara förväntansfulla bygdebor fyller klubbstugan i Landöns hamn där Per-Inge Pålsson, den tidigare inspektorn på Trolle-Ljungby gods, berättade om slottets historia.
Landön • Publicerad 27 november 2018 • Uppdaterad 28 november 2018
Klubbstugan i Landöns hamn fylldes på söndagen.
Klubbstugan i Landöns hamn fylldes på söndagen.Foto: Annelie Worgard

Trolle-Ljungby, som från början av 1100-talet bara hette Ljungby, har genom århundradena ägts av både slottsherrar och slottsdamer. Antingen förvärvades godset genom arv, genom giftermål eller helt enkelt köptes. Namnet Trolle härrör från första hälften av 1800-talet och fideikomisset Trolleberg.

Nutidsberättelserna trollband lyssnarna allra mest. Per-Inge Pålsson var inspektor på godset i 35 år, tills han gick i pension för ett par år sen och hade mycket, som han med vördnad delade med sig av.

Slottet bär på många kulturskatter, sa Per-Inge. Tack vare att allmänheten inte har haft tillträde, har kulturarvet kunnat bevaras. Vissa rum och utrymmen vittnar om aktiviteter, som man lämnat som om man bara gick på kafferast och aldrig kom tillbaka.

Många har önskat att få ta sig en titt in i slottets sagovärld men längre än till trädgården har man inte kommit. Det är ju faktiskt ett hem, säger Per-Inge.

En fråga från publik ställdes: Tror du att slottet kommer att öppnas upp för besökare framöver?

Svaret blev ganska övertygande nej, inte i överskådlig tid, till de flestas stora besvikelse.

Per-Inge Pålsson, den tidigare inspektorn på Trolle-Ljungby gods, trollband publiken som ville lyssna om slottets historia.
Per-Inge Pålsson, den tidigare inspektorn på Trolle-Ljungby gods, trollband publiken som ville lyssna om slottets historia.Foto: Annelie Worgard
Yvonne Kievad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.