Trotjänare tackar för sig

Observanta resenärer kan märka att tåget saktar in förbi byggarbetsplatsen. Annars är det inte många som vet att Banverket bygger ny bro över Helge å.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2007
Bara tio meter från den gamla stålbron pågår nu schaktningsarbetet för den nya bron i betong.BILDER: RONNIE SMITH
Bara tio meter från den gamla stålbron pågår nu schaktningsarbetet för den nya bron i betong.BILDER: RONNIE SMITHFoto: 
Tåget från Kristianstad till Hässleholm saktar ner vid byggarbetsplatsen, men ska hela tiden kunna ta sig fram. Utom sju dagar i september 2008, när nya bron kopplas in.
Tåget från Kristianstad till Hässleholm saktar ner vid byggarbetsplatsen, men ska hela tiden kunna ta sig fram. Utom sju dagar i september 2008, när nya bron kopplas in.Foto: 
Mitt ute i ingenmansland pågår nu brobygget över Helge å. Kostnad: 42 miljoner kronor.
Mitt ute i ingenmansland pågår nu brobygget över Helge å. Kostnad: 42 miljoner kronor.Foto: 
Sprängsten från Önnestad ska bilda en stabil grund åt nya järnvägsspåret. BO DAHLSTRÖM OCH JÖRGEN LINDH
Sprängsten från Önnestad ska bilda en stabil grund åt nya järnvägsspåret. BO DAHLSTRÖM OCH JÖRGEN LINDHFoto: 
Pålningsmaskinen är på plats. De båda landfästena måste pålas ner till botten, till kalkberget, på 28 meters djup.
Pålningsmaskinen är på plats. De båda landfästena måste pålas ner till botten, till kalkberget, på 28 meters djup.Foto: 

Det är den gamla järnvägsbron över västra grenen av ån, väster om Kristianstad, som måste göras om.

Den har tjänstgjort sedan 1912 och kommer 2009 att ha uppnått sin tekniska livslängd. Rostangrepp och slitna stöd tvingar den gamla stålbron att tacka för sig.

I stället byggs en helt ny betongbro. De två senaste helgerna har tågtrafiken varit avstängd på grund av schaktningsarbetet på den norra sidan av spåret.

En avancerad urgrävning av 6500 kubikmeter torvmassor gjordes under 40 timmar och ska nu ersättas med en betydligt mer bärkraftig sprängsten. Just nu letar sig lastbil efter lastbil ut via väg 19 mot Vinnö, tar av efter järnvägen i Karpalund och forslar tonvis med sten över fälten ut till arbetsplatsen.

Schaktningsarbetet görs för att bygga underlaget till den nya betongbron, som ska ligga omkring tio meter från den nuvarande, på norra sidan.

– Projektet är inte så stort, men relativt komplicerat, eftersom geologin och miljön på platsen är speciell, säger Per-Anders Svensson, delprojektledare på Banverket. 21 miljoner kronor kostar själva brobygget, lika mycket har allt planarbete, utredningar med vattendom och järnvägsplan kostat. Totalt hamnar Banverket på 42 miljoner kronor för 67 meter bro och 600 meter ny banvall.

– Den räcker 120 år framåt i tiden, säger Per-Anders Svensson. Den medger framöver att tågen mellan Kristianstad och Hässleholm ökar farten från 120 till 150 kilometer i timmen, att belastningen på spåret kan öka från nuvarande 22,5 ton per hjulaxel till 25 ton och att vagnarna kan vara bredare.

Till nytta för såväl persontrafik som transporter via järnväg. NCC är totalentreprenör för projektet och har fått söka dispens för arbetet inom denna del av Natura 2000-området. Det är också fornminnesområde och schaktningen har bevakats av länsmuseet.

I september 2008 börjar tågen rulla på nya bron.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.