Trygghetsvärdarna på Gamlegården läggs ner

Trygghetsvärdarna läggs ner. I stället vill ABK fokusera på säkerhet i fastigheterna, medan arbete- och välfärdsnämnden funderar över den sociala biten.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2011
Radovan Javurek.
Radovan Javurek.Foto: 

Trygghetsvärdarna på Gamlegården har varit bra. Men det var bara ett projekt och sådana har både en början och ett slut. Säger Radovan Javurek (FP) ordförande för den nya nämnden arbete och välfärd.

– Det är mycket lugnare nu på Gamlegården än när trygghetsvärdarna började. Då var läget akut, nu har antalet brott minskat drastiskt och situationen är en helt annan. Trygghetsvärdarna har verkligen bidragit till att öka fokus. Nu måste vi se till att förvalta detta.

Men någon förlängning blir det inte. ABK som haft ekonomisk del i projektet vill hellre lägga pengarna på säkerhet i och kring fastigheterna. Därför ska två områdesutvecklare anställas.

– Det är en utmärkt satsning, tycker Radovan Javurek.

Men det gör också att den sociala biten faller tillbaka på arbete och välfärd. Mer pengar finns inte just nu, så kommunen kan inte täcka upp för den del som ABK nu lämnar. Att minska trygghetsvärdarna till en person är heller inte aktuellt.

– Vi kommer därför att fasa ut trygghetsvärdarna och sedan avsluta det helt. Under tiden har förvaltningen fått i uppdrag att se vilka luckor värdarna lämnar efter sig och hitta nya vägar att fylla dem, säger Radovan Javurek.

Tanken är projektet ska följas av något annat, vad är ännu oklart.

– Vi vill arbeta förebyggande och ta vara på de kunskaper som trygghetsvärdarna fått. Men vi vet ännu inte hur.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.