Turistmässa ska stärka Skåne Nordost

Skåne Nordost utgör 40 procent av Skånes yta och har många möjligheter till upplevelser. Det ska bevisas i slutet av mars nästa år, då det är premiär för turismmässa i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 4 december 2007

Kanske lades lite av grunden till den nya Turism- och Resemässan när Bodagarna arrangerades och samarbete utöver kommungränserna visade sig fungera.

- Nu vill vi verkligen göra gemensam sak och marknadsföra området, säger Eva Berglund, tillförordnad turistchef i Kristianstads kommun.

Sju kommuner bildar grunden för Skåne Nordostsamarbetet: Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Bromölla, Osby, Perstorp och Hörby. Inom området bor cirka 200000 invånare.

- Det är lätt att bli hemmablind, det vill vi råda bot på med mässan, säger Hässleholms turistchef Charlotte Fogde Andreason om mässan under två dagar, 28- 29 mars 2008, på Yllan i Kristianstad. Det handlar om att stärka varumärket Skåne Nordost och det är viktigt att hävda sig mot den starka Malmöregionen.

- Vi måste själva agera och vara attraktiva, säger turistsamordnare Anna Wittgren från Östra Göinge.

- Det bästa vore om vi kunde samla våra företag, aktiviteter och upplevelser inom området.

Förhoppningsvis kan den nya mässan förstärka Skåne Nordost och bli ett ansikte utåt. Danska besökare, liksom tyska, ökar mest i det nordöstra hörnet av Skåne och mässan vänder sig även till boende andra sidan sundet.

- Resandet har ändrats på så sätt att många gör en enda lång resa under året och därefter söker sig till aktiviteter i närområdet, säger Charlotte Fogde Andreason. Och där vill vi vara med och ta ett samlat grepp. Mässan kan också vara en god kontaktyta för många ensamföretagare i branschen. Turistnäringen inom Skåne Nordost omsätter 1,5 miljarder kronor och sysselsätter 800 personer. Nya entreprenörer tillkommer ständigt och ju större utbud desto mer besökare.

Kristianstadsmässan ansvarar för genomförandet av mässan.

- Man får räkna med att det tar ungefär tre år att etablera en ny mässa, säger Jan Jönsson på Kristianstadsmässan, som hoppas på 70-75 utställare som speglar branschen.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

a Skåne Nordost

Syftet med samarbetet är att främja en positiv befolkningsutveckling genom att befästa, utveckla och presentera en attraktiv miljö för boende, besökande och fretagande.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.