Annons

Tusenårig kinesisk lära leder till lugn

I långsamma rörelser, där andningen är lika viktig som själva rörelsen, ska människor hitta harmoni och balans. Det är essensen av qigong, en flera tusen år gammal kinesisk lära. I helgen besökte en av mästarna, master Chen, Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 24 september 2001
Finner harmoni. Andningen och rörelsen, och så småningom även tankarna ska synkronisera inom qigong. I lördags tränade en grupp i Kristianstad för en av qigongens verkliga traditionsbärare, master Chen. Bild: RONNIE SMITH
Finner harmoni. Andningen och rörelsen, och så småningom även tankarna ska synkronisera inom qigong. I lördags tränade en grupp i Kristianstad för en av qigongens verkliga traditionsbärare, master Chen. Bild: RONNIE SMITHFoto: 
Qigongutövare. Pär Ericsson är en av sex licensierade qigonginstruktörer i Sverige.
Qigongutövare. Pär Ericsson är en av sex licensierade qigonginstruktörer i Sverige.Foto: 

Ökade krav på mer och bättre prestationer. Att hinna med och att orka. Självklarheter som för många människor blivit oöverstigliga hinder i ett allt mer jäktat samhälle. Men, det finns också de som hittat vägar att hantera stressen, och må bättre. En väg kan vara den som master Chen, och alla lärare han utbildat, förespråkar. Master Chen är själv den femte generationen från sin familj i Kina som utbildat sig i qigong. För ett antal år sedan flyttade han till Australien, och har därifrån spridit sin lära till tusentals människor i femton länder. – Jag känner att det är en tradition jag måste fullfölja. Jag har själv lärt mig grunderna från min farfar, och har ett arv att förvalta. Qigong är alltså en flera tusen år gammal lära som går ut på att rätta till kroppens energinivåer. Den är också grunden till kampsporter som Kung Fu och karate. Där handlar det om att flytta energin utanför kroppen, till motståndaren. Men qigong är framför allt en väg till välbefinnande, betonar utövarna. – Grunden till allt är andningen. Andningen ska sedan kombineras med rörelser, och så småningom kopplar man också in hjärnan. För våra energinivåer styrs också av våra tankar, säger master Chen. Han har engagerats till Sverige och Kristianstad av Pär Ericsson som är verksam inom kinesisk medicin och som qigonginstruktör. Enligt Pär Ericsson så kan qigong vara ett bra sätt att hantera stress. – I qigong lär man sig att slappna av genom att andas och röra sig rätt, och så småningom också genom att styra sina tankar på rätt sätt. Det gör att man kan hantera stressituationer bättre. Sedan måste man kanske på sikt också ändra livssituation för att må bättre, men qigong är ett bra redskap för att komma tillrätta med akut stress. Men, alla är inte för stressade. Hos en del människor leder obalans i energinivåerna till för låg energinivå. De behöver varva upp istället för att varva ned. För qigongläraren handlar det om att läsa av personen. Master Chen gör det genom att tolka ansiktsuttryck, kroppshållning med mera. Han är medicinskt utbildad i botten, något som också alla licensierade qigonginstruktörer i Sverige ska vara, till exempel sjukgymnast eller sjuksköterska. – När man läst av en person anpassar man rörelserna individuellt, säger han. Lilli Sjölund som deltog i utbildningen har praktiserat qigong i cirka 15 år. Och hon har svårt att tänka sig en bättre träningsform. – Jag har blivit av med min ryggvärk, jag har blivit bättre i magen och jag har också utvecklats som person genom att jag har hittat ett annat lugn. Att träna för master Chen under en dag var en inspirerande upplevelse tycker hon. – Här vet man att alla rörelser blir riktiga och korrekta. Och så är det inspirerande att träna för honom, säger hon. carina.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons