Två Bilcentrum blir ett

Bilcentrum i Kristianstad köper Hässleholms Bilcentrum AB. Nu skapas en bilhandel med 67 anställda, en omsättning av 425 miljoner och försäljning av 3000 bilar.
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2007

Kristianstads Bilcentrum AB och Hässleholms Bilcentrum AB går ihop till ett bolag. Det sker genom att Marcus Gustafsson säljer sina aktier i Hässleholmsföretaget till BCK Förvaltnings AB, som äger Bilcentrum i Kristianstad. I samband med detta vill även moderbolaget byta namn till Bilcentrumgruppen i Sverige AB.

– Det här blir lite som om gamla Bilcentrum återuppstår, skämtar Stig Norberg, vd:n i Kristianstad som nu blir vd för båda anläggningarna.

– Tidigare fanns ju Bilcentrum i Hörby, Kristianstad och Hässleholm.

2005 såldes anläggningarna, och Marcus Gustafsson var först ut med att köpa.

Nu blir han istället platschef i Hässleholm.

Innebär det här att det finns planer på att köpa anläggningen i Hörby också?

– Jag kan väl svara som så, att branschen går mot konsolidering. Det här är vårt första steg, men vi får räkna hem allt och se hur vi går vidare.

Ni vill döpa om er till Bilcentrumgruppen i Sverige, inte i Sydsverige... Kan man räkna ut något av det?

– Sydsverige har vi ansökt om som andrahandsval. Men som sagt, branschen går mot konsolidering, det håller också på att bli en generationsväxling, särskilt bland Audi- och VW-handlarna. Vi tänker hålla oss till dessa märken, för att vara duktiga på just dem. Fördelarna som Stig Norberg radar upp med hopgåendet är flera:

– Det blir många synergieffekter, vi kan ha gemensam ekonomi, blir man större är det lättare att sätta press på generalagenten. Vi kan ha gemensam marknadsföring och kampanjer, även om vi behåller den lokala prägeln.

Några personalminskningar ska det inte bli. Även verkstäder och reservdelar kommer att finnas i bägge städer.

– Men vi kanske kan avlasta varandra vid topparna.

Hässleholms Bilcentrum har haft en omsättning på cirka 100 miljoner kronor under 2006, och 15 anställda. Cirka 600 bilar har sålts under året och de är återförsäljare för VW och Skoda. Företaget i Kristianstad är återförsäljare även för Audi, och omsatte under 2006 cirka 317 miljoner kronor. 49 personer är anställda och företaget sålde 2150 bilar i fjol.

Den bilhandel som nu skapas räknar med att öka försäljningen och sälja 3000 bilar i år.

– Vi kommer att bli en av de största bilåterförsäljarna i södra Sverige, säger Stig Norberg.

Styrelsen för företaget består, förutom av vd:n och platschefen, även av Tommy Johansson, Sandro Grimpe och Lars-Gunnar Johansson.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.