Två jättar invigdes vid Lyngby gård

Nu är de båda vindkraftverken vid Lyngby gård utanför Everöd officiellt invigda. Verken hör till de största i Sverige med en totalhöjd på 140 meter och beräknas kunna ge hushållsel till 5200 personer.
Kristianstad • Publicerad 19 december 2007
Han-Olof Nilsson, ägare till ett av vindkraftverken inspekterade det under onsdagens invigning. Bild: Lasse Ottosson
Han-Olof Nilsson, ägare till ett av vindkraftverken inspekterade det under onsdagens invigning. Bild: Lasse OttossonFoto: 
Rummet i maskinhuset högst upp är omkring 30 kvadratmeter stort.
Rummet i maskinhuset högst upp är omkring 30 kvadratmeter stort.Foto: 
De drygt 20 meter höga tornsektionerna har satts samman på plats.
De drygt 20 meter höga tornsektionerna har satts samman på plats.Foto: 
Är det klart kan man se till Åhus utan problem.
Är det klart kan man se till Åhus utan problem.Foto: 
Många nyfikna kom för att titta på de båda vindkraftverken när de invigdes. Bild: Lasse Ottosson
Många nyfikna kom för att titta på de båda vindkraftverken när de invigdes. Bild: Lasse OttossonFoto: 
Utsikt från maskinhuset i toppen på ett av kraftverken. Bild: Lasse Ottosson
Utsikt från maskinhuset i toppen på ett av kraftverken. Bild: Lasse OttossonFoto: 

- Det var för tre- fyra år sedan som jag började titta på det här med vindkraftverk. Vi har 600 hektar mark till Lyngby gård där stora områden lämpar sig för vindkraft, berättar markägaren Ingvar Svensson som tog initiativet till de båda vindkraftverken och som nu arrenderar ut marken där de står till kraftverkens ägare.

- Eftersom jag är intresserad av teknik och förnyelse tog jag kontakt med ett företag som höll på med vindkraft. Jag tycker det är viktigt med en miljövänlig energikälla och så är det en extra inkomst till gården, förklarar han.

Ingvar Svenssons initiativ förde honom till Hässleholmsföretaget Eolus Vind AB som projekterat och byggt de båda kraftverken. Företaget förmedlade också kontakten till dem som idag är ägare av verken. - Jag blev för tio år sedan fascinerad av att man kan få energi på annat sätt än att bränna olja. Ekonomin idag kring vindkraftsproduktionen har gjort det möjligt att investera. Samtidigt gör man en välgärning för miljön, säger Hans-Olof Nilsson vars företag Lyngby Enterprise AB äger ett av de båda vindkraftverken.

Hans-Olof Nilsson har tre andra kraftverk igång i Sölvesborg, Tanums Hede och på Öland. Och två till på gång. Eftersom efterfrågan på vindkraftverk är mycket stor är väntetiden upp till två år innan man kan få ett verk levererat.

Det andra vindkraftverket vid Lyngby gård ägs till 75 procent av Vallenstam Energi AB som är ett dotterföretag till det börsnoterade fastighetsbolaget Lennart Wallenstam Byggnads AB.

- Vi satsar på vindkraft eftersom vi vill ha förnyelsebar el till våra fastigheter i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Vi behöver 130 gigawattimmar el för att klara alla våra fastigheter. Med detta verket och två andra i Hörby och Uddevalla får vi ihop åtta- nio gigawattimmar, så det är lång väg kvar, berättar Bo Strandberg, vd för Wallenstam Energi AB. Företaget är också engagerat i vindkraftverk som ska uppföras omkring en mil utanför Åhus i Hanöbukten.

Att intresset för vindkraft är stort märktes vid invigningen på onsdagseftermiddagen. Många nyfikna, både från trakten och mer långväga ifrån, kom för att höra tal av byggnadsnämndens ordförande i Kristianstad Börje Emilsson (c), titta in i ett av vindkraftverken och få information om de ytterligare två vindkraftverk av samma storlek som Eolus Vind AB planerar att uppföra på samma plats.

Joakim Sydmark

044-185613

joakim.sydmark@kristianstadsbladet.se

a Vindkraftverken vid Lyngby gård

Sammanlagd höjd: 140 meter.

Tornens höjd: 95 meter. Vikt: 200 ton.

Rotorns diameter: 90 meter. Vikt: 38 ton.

Producerar 5,2 gigawattimmar el per år och verk.

1 gigawatt är 1000 megawatt, 1 megawatt är 1000 kilowatt, 1 kilowatt är 1000 watt.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.