Annons

Tveksamhet kring rådjursjakt i Åhus

C4Tekniks planerade jakt på rådjur i Kronoskogen i Åhus faller inte i god jord hos politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. – Vi är givetvis tveksamma till jakt i ett naturreservat, säger ordförande Bo Kristiansson (s). Nu vill politikerna diskutera frågan med den tekniska förvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 27 september 2001

Förslaget till jakten på rådjuren har lagts inför den tekniska nämndens sammanträde på tisdag. Tekniska chefen Lars Harald konstaterar där att boende i Äspet flera gånger klagat på att rådjuren i Kronoskogen, som sedan 1996 är klassat som naturreservat, söker sig till villaträdgårdar. Något som upplevs som en sanitär olägenhet. Rådjurens betesvanor sägs också förstöra och påtagligt ”påverka den enskildes intresse av eget trädgårdsarbete”. De klagande har därför krävt att kommunen vidtar åtgärder för att minimera och begränsa skadorna. C4Teknik föreslår att nämnden i nästa vecka ger förvaltningen i uppdrag att ansöka hos länsstyrelsen om att få genomföra rådjursjakten och att sedan verkställa den. Själva genomförandet ska dock inte göras förrän en inventering av antalet rådjur genomförts och allmänhetens synpunkter har hämtats in vid ett stormöte. Men redan nu reagerar alltså kommunstyrelsens arbetsutskott och vill ha en diskussion med C4Teknik i frågan. Framför allt anser politikerna att det är tveksamt med en jakt i ett naturreservat. – Sedan är det ju så, att om man väljer att bosätta sig vid ett naturreservat så får man också räkna med att ha naturen runt knuten. Och i naturen finns det djur, säger kommunstyrelsens vice ordförande, moderaten Christer Ewe. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons