Tvingas ha vakter vid dop

Kristianstad Artikeln publicerades
De störande besökarna har bland annat klättrat upp över altaruppsatsen i hopp om att hitta saker att stjäla i sakristian, berättar Bengt Alvland, förvaltningschef inom Heliga Trefaldighets församling.
Foto:Peter Åklundh
De störande besökarna har bland annat klättrat upp över altaruppsatsen i hopp om att hitta saker att stjäla i sakristian, berättar Bengt Alvland, förvaltningschef inom Heliga Trefaldighets församling.

Personer som bajsar på golvet. Onanerar. Försöker ta barn från präst eller mamma vid pågående dop. Allvarliga incidenter gör att Heliga Trefaldighets församling tvingas ha väktare i kyrkan.

Det är församlingens förvaltningschef Bengt Alvland som listat de olika incidenterna. Han är oroad över den utveckling han sett under senare år, där störande människor mer och mer påverkar såväl kyrkans personal som besökare.

Händelserna under senare år har blivit allt allvarligare. Under förrättningar i kyrkan så kan personerna skrika högljutt och krossa spritflaskor i golvet. Det händer att de både kissar och bajsar i kyrkan och utanför. Det har klättrats på orgelfasader och altaruppsats och de försöker stjäla kyrksilvret. Det har också hänt att någon försökt ta barn från präst eller mamma vid pågående dop, enligt Alvlands lista.

  Det hittas tomma spritflaskor och använda, blodiga kanyler på golvet under kyrkbänkarna. Orglarna måste hållas låsta för att de störande besökarna inte ska spela på dem.

  Dessutom har det hänt att personer suttit och onanerat i kyrkbänkarna.

  – Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det, säger Bengt Alvland.

  I samband med TV-inspelningen för någon vecka sedan (lördag) drog dessutom en av personerna ut sladden för strömmen.

  – Det finns inga gränser eller hämningar för dessa människor. Det gör att personalen känner stor oro.

  Det har gått så långt nu att församlingen tar in väktare från Securitas vid gudstjänster, barndop och vigslar. Personalen vågar heller inte låsa kyrkan om kvällarna. Det gör Securitas, efter att de har sökt igenom kyrkan.

  All personal har också fått utbildning om hot och våld, och en utbildning om konflikthantering är under planering.

  –Det är egentligen märkligt att vi ska behöva utbilda vår personal i sånt här, men det är kanske så utvecklingen ser ut.

  Vilka människor det är som stör vet Bengt Alvland inte. Han säger att det inte är de gamla uteliggarna, som personalen känner, utan ett "nytt klientel".

  – I och med att det finns fler ordningsvakter på Rådhuset och på järnvägsstationen har utrymmet för dessa människor blivit mindre. Därför använder de istället kyrkan som en värmestuga. Kyrkan har blivit den svagaste länken, säger Bengt Alvland.

  Därför har Bengt Alvland nu ansökt hos Polisen om att de ordningsvakter som patrullerar Galleria Boulevard, Rådhus Skåne och järnvägsstationen också ska få kyrkan och församlingshemmet som sitt arbetsområde.

  – Ordningsvakter har större befogenheter än vad Securitasvakterna har och kan ingripa, förklarar Bengt Alvland. Vi vill inte avskräcka människor från att besöka kyrkan. Tvärtom. Vi vill ha en lugn och trygg miljö för vår personal och får våra besökare.