Tvist om läckande tak rullar vidare

Kristianstad • Publicerad 21 maj 2005

Det gick inte att nå en förlikning om ett läckande villatak när säljaren och köparen nyligen möttes i tingsrätten. Därför går tvisten vidare till huvudförhandling och avgörande i höst.

Paret som köpte villan i Åhus sommaren 2002 för cirka 1,5 miljoner kronor reagerade efter inflyttningen på att det läckte från ett glastak till en tillbyggnad med köket. En felaktig konstruktion gjorde att regnvattnet i stället för att rinna på aluminiumplåten kom innanför listverket så att trälisterna blivit våta och på sina ställen även svarta av fukt.

Fem försök att täta taket misslyckades. Det fick därför byggas om för 38000 kronor, vilket köparen nu kräver att säljaren ska stå för. Köparnas advokat Sven Fagrenius menar att det rör sig om ett dolt fel, medan säljarens jurist Angelika Lesniewicz hävdar att köparna redan i förväg informerades om problemen med taket. Därför hade de, enligt henne, inte fog för att förutsätta att det sju år gamla taket var felfritt, utan att det borde föranlett dem att närmare undersöka hur det förhöll sig med taket.

Köparna menar dock att inte hört talas om problem med taket till tillbyggnaden som innebar att det behövde underhållas och att de i så fall aldrig skulle köpt villan.

Förlikningsdiskussioner fördes mellan parterna vid mötet i tingsrätten, främst med hänsyn till att det omtvistade beloppet är så pass lågt att det kan vara dyrare för den som förlorar att processa än att göra upp i godo. Tingsrätten har redan satt ut dag för huvudförhandling.

Lennart Svenezon

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.