Tvist om tjänsteform

Kristianstad • Publicerad 31 juli 2008

Trots att barn- och utbildningsförvaltningen i princip säger nej till tillfälliga anställningar i ordinarie verksamhet fortsätter rektorer att försöka anställa lärare på viss tid. Nu har Lärarförbundet drivit ett principfall till central förhandling.

Det aktuella ärendet handlar om en gymnasielärartjänst i matematik och fysik. Enligt annonsen är det en AVA-tjänst (allmän visstidsanställning) på 80 procent under tiden från 8 augusti till mitten av juni nästa år.

Lärarförbundet protesterar och kräver en tills vidareanställning. Facket hänvisade bland annat till kommunens policy att AVA-anställningar ska användas restriktivt.

– Det handlar om anställningstrygghet och om att Kristianstads kommun ska ha en god personalpolitik, säger Lärarförbundets Odd Skyllberg.

I den lokala förhandlingen höll skolchefen och rektorn i princip med facket, men ansåg att det i det aktuella fallet finns särskilda omständigheter som motiverar AVA-anställningen. De var drastiska minskningar i elevunderlaget, friskoleetableringar och ämneskombinationen i tjänsten.

Förhandlingarna slutade i oenighet. Lärarförbundet påkallade i förra veckan därför centrala förhandlingar i frågan.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.