Undersökning om sexbrott läggs ned

Vice chefsåklagare Pernilla Åström lägger ned förundersökningen om det påstådda sexbrottet på ett fritidshem i Kristianstad. Idag går den misstänktes försvarare advokat Sven Fagrenius till hårt angrepp mot kommunens sätt att hantera fallet. – Kommunens agerande är bedrövligt. Anmälan bottnar tydligen i en konflikt på arbetsplatsen, är hans åsikt.
Kristianstad • Publicerad 12 juli 2002

I förra veckan slog bomben ned. En manlig anställd på ett fritidshem i Kristianstad stängdes av med omedelbar verkan utan lön, sedan en kollega anmält att mannen kunde gjort sig skyldig till sexuellt ofredande mot en minderårig pojke på sin arbetsplats. Samtidigt gjordes polisanmälan. Igår eftermiddag meddelade vice chefsåklagare Pernilla Åström på åklagarkammaren i Kristianstad att hon beslutat lägga ned förundersökningen. – Brott kan inte styrkas. Eftersom det handlar om sekretessbelagda uppgifter kan jag bara konstatera att det inte framkommit något som kan utgöra bevis för den påstådda misstanken. Pernilla Åström säger att i det aktuella fallet står dels ord emot ord, dels finns det andra förklaringar än de som tolkats som graverande för den misstänkte. Samtidigt betonar hon att man alltid skall ta misstankar om sådana här brott på stort allvar och att det inte var något fel att göra en anmälan. – Men uppgifterna gav bara anledning till ”skälig misstanke” om brott, alltså den lägsta graden av misstanke, förklarar hon också. Vice chefsåklagaren är även av den åsikten att både polis och åklagare agerat mycket snabbt sedan man väl fått in anmälan från kommunen. – Och utredningen som nu ligger som grund till mitt beslut att brott ej kan styrkas, är också både noggrann och detaljerad. På fråga om varför de rättsliga myndigheterna inte tydligare skriver av fallet genom att konstatera att ”brott ej har begåtts”, svarar vice chefsåklagaren: – Det är väldigt sällan vi använder oss av den markeringen. Men jag vill betona att vi anser att den här saken är utagerad. Det är den däremot definitivt inte från den misstänktes sida. Mannens advokat Sven Fagrenius skrädde igår eftermiddag inte orden: – Kommunens agerande är bedrövligt. Anmälan bottnar tydligen i en konflikt på arbetsplatsen där den som gjort den inte sett något utan bara tolkat en situation. – Dessutom fanns det över huvud taget inte någon anledning att stänga av min klient. Han hade semester. Och pojken var heller inte på hemmet. Advokat Fagrenius signalerar nu att hans klient vill tillbaka till sin arbetsplats så fort som möjligt. – Polisutredningen har rentvått honom. Nästa steg i den här affären kan bli ett skadeståndskrav. Advokat Fagrenius säger att det i första hand blir en sak för mannens fackförbund att driva den frågan. Lärarförbundets Odd Skyllberg var igår omöjlig att nå för en kommentar men har tidigare varit mycket kritisk till Kristianstads kommuns drastiska sätt att hantera fallet med bland annat avstängning utan lön. Kristianstadsbladet försökte också igår eftermiddag nå barn- och utbildningsförvaltningens chef Sverker Hagman för att få kommunens åsikt om utvecklingen. Detta misslyckades dock. ulf.matson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.