Unga flickor dricker allt mer
Region Skåne och Polismyndigheten i Skåne har sedan åtta år tillbaka genomfört en drogvaneundersökning bland eleverna i årskurs 8.
Under den tiden har det visat sig att allt fler nyttjar droger i någon form och att drogdebuten kryper allt längre ner i åldrarna, så för andra året i rad har i stället de skånska sjätteklassarnas drogvanor undersökts. 1756 elever i 26 av Skånes 33 kommuner har medverkat. 302 av dem är från Kristianstad, men kommunerna har inte jämförts med varandra, utan fokus ligger på den allmänna trenden i länet.
– Mest oroväckande är att flickorna röker och dricker mer, för där märks en tydlig ökning, berättar Ann-Christine Lundqvist, regionens folkhälsokoordinator.
Enligt undersökningen, som kallas ”Drogsexan”, har 15 procent av flickorna provat på att röka, vilket är en ökning med en procentenhet. Motsvarande resultat för pojkarna är 13 procent och ingen ökning. Och sex procent fler flickor har smakat folköl, starköl, vin och starksprit jämfört med i fjol. I samtliga fall dominerar annars pojkarna, men det är flickorna som står för den största ökningen. Hela 74 procent av pojkarna och 68 procent av flickorna tillhör dock någon idrottsförening och cirka 70 procent av båda könen idrottar oftare än två gånger per vecka. För flickorna innebär det en ökning med 15 procentenheter.
För första gången fick även föräldrar medverka i undersökningen och svara på frågor om vad de tror skulle minska drogbruket bland ungdomar.
– Det är väl känt att engagerade föräldrar deltar, men genom att klassen fick poäng efter hur många föräldrar som deltog, så lyckades vi fånga upp fler, berättar Sven Börjesson från Lions i Skåne, som också deltar i ”Drogsexan”.
Föräldrarna efterlyser mer information om droger i skolan, både tidigare och mer regelbundet. De vill också ha fler vuxna bland eleverna på raster och håltimmar. Dessutom pekar de på vikten av en meningsfull fritid med drogfria aktiviteter och miljöer för ungdomar.
– Det är också viktigt att vi vuxna är goda förebilder för våra barn, så därför är föräldrarnas medverkan i undersökningen väsentlig och ska utvecklas, förklarar Ingela Sjöberg, regional koordinator för hälsofrämjande skolor. Varför drogbruket bland ungdomar ökar eller vilka åtgärder som bör vidtas framgår inte av undersökningen. Ann-Christine Lundqvist tror dock att ungdomar idag har en mer liberal inställning, vilket Sven Börjesson bekräftar.
– De nya designade drogerna i tablettform har gett en helt annan bild av drogbruket än bilden av en sprutnarkoman, för det syns inte lika mycket utanpå att man tar tabletter, förklarar han.
Och att stoppa inflödet av droger i landet och till Skåne är betydligt svårare än att försöka påverka ungdomarnas attityder.
– Det gäller att få dem att känna sig delaktiga, se sammanhang och känna att de kan påverka sina liv och där är vi vuxna lite fega, för vi talar gärna om droger som ett ungdomsproblem när det i själva verket är ett vuxenproblem, förklarar Ingela Sjöberg.
Peter Maunula
044-185562
peter.maunula@kristianstadsbladet.se