Annons

Unga mopedister kör förbi skolbussen

TOLLARP. Unga mopedister som kör förbi skolbussen – på E22-an. Snabba mopeder som polisbilen inte kan köra ifatt. Närpolis Börje Wetterlöv i Tollarp är djupt oroad över utvecklingen när det gäller ungdomar och EU-mopeder – och över att föräldrarna mer eller mindre tillåter sina barn att fara omkring på mopeder som gör 70 kilometer i timmen eller mer.
Kristianstad • Publicerad 7 april 2001

–EU-mopparna är ursprungligt gjorda för betydligt högre hastigheter än 45. Eftersom ungarna idag inte har en aning om hur mopederna fungerar, ber de handlarna ta ut pluggen som begränsar moppen. Jag har även haft förhör med ungdomar som säger till mig att handlarna frågar dem om de vill att moppen ska gå fortare, säger Börje Wetterlöv.

Att trimma en ny moped är lätt. I vissa fall handlar det bara om en plugg i avgasröret eller en modifierad ljuddämpare som sätts dit, och plötsligt har toppfarten ökat från 45-50 till det dubbla.

Annons

–Vi har mätt mopeder med lasern, och kommit över 100 i vissa tillfällen. Då ska man betänka att det är 15-åringar utan körkort som kör de här mopederna, säger Börje Wetterlöv. En del handlare tar bort strypningarna från mopederna, om föräldrarna ger ett intyg på att de godkänner åtgärden.

–Vad ska man göra när kunden vill ha det så? undrar exempelvis Per Inge Sponn, cykel- och mopedhandlare i Fjälkinge.

–Vi gör det de ber oss om, om vi får intyg. Det är inte olagligt att ta bort strypningarna – det blir först olagligt när mopederna används.

Börje Wetterlöv anser att de föräldrar som skriver ut intyg till barnen är helt oansvariga.

–De kanske tror att det bara handlar om att barnen kan köra lite fortare, och att om de åker dit får de en näsbränna och böter.

–Men vad händer om olyckan är framme, i 90 kilometers fart? Vad händer om barnen blir handikappade för livet? Börje Wetterlöv brukar fråga föräldrarna om de även skulle låna ut den splitter nya bilen till sonen eller dottern.

–Svaret blir alltid: Aldrig. Men varför inte? Då sitter ungdomarna mer skyddade... Det handlar om olovlig körning i båda fallen.

När en moped trimmas är den plötsligt inte längre en moped. Då är det en motorcykel. Men den är fortfarande försäkrad som en moped, föraren har oftast inte körkort för mc, fordonet är inte skattat och besiktigat eller ens typbesiktigat som mc.

–Vad händer med försäkringsbolaget, när de upptäcker att en förare har skadat sig på ett fordon som inte längre är en moped utan en mc? Vägrar de betala ut ersättning då? spekulerar Börje Wetterlöv. Försäkringsbolagen kan aldrig neka ersätta för personskador. Däremot kan de neka att ersätta mopeden, om de vet den är trimmad.

–Där tycker jag att försäkringsbolagen varit för snälla, säger Per Inge Sponn.

Annons

–Ibland får vi in mopeder där förarna vält. De har trimmat mopederna, kört och stilat sig och ramlat. En reparation kan uppgå till allt mellan 8000 och 12000 – för en moped som kostar 20000 kronor.

Per Inge Sponn anser att försäkringsbolagen borde kontrollera mopederna mer noggrant, och vägra betala ut ersättning för dem som är trimmade.

–Och så borde man ha en lägre premie, men med högre självrisk. Om självrisken vore 6000 eller högre, så skulle nog en del ungar tänka sig för lite extra innan de buskörde.

Den senaste tiden har flera försäkringsbolag tvingats chockhöja försäkringspremierna för EU-mopederna, just på grund av fler olycker och stölder.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons