Unga musiker visade framfötterna

På torsdagskvällen hölls en konsert i Kammarmusiksalen med morgondagens talanger. Unga musiker från Kommunala Musikskolan och C4-gymnasiets musiklinje bidrog med många starka bevis på att Kristianstad har ett rikt musikliv. Bakom arrangemanget stod Kommunala Musikskolan i samarbete med föreningen Musik i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 1 december 2001
Vi äro musikanter. Sex unga trombonister visar var skåpet ska stå, under en konsert anordnad av Kommunala Musikskolan och Musik i Skåne. Bild: RONNIE SMITH
Vi äro musikanter. Sex unga trombonister visar var skåpet ska stå, under en konsert anordnad av Kommunala Musikskolan och Musik i Skåne. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

Först ut på scen var sex mycket unga trombonister. Efter Blinka lilla stjärna och Höstrock (deras egen variant av Vårvisa), var det svårt att inte må bra. Därefter fortsatte repertoaren med allt från en Mozart-spelande gitarrorkester till John Coltrane-jazz av elever från C4-gymnasiets musiklinje. Bland annat framfördes en vaggvisa skriven av musikläraren Lasse Lundström. Den spelades av honom och hans tolv ungdomar starka gitarrorkester. – Det är en vaggvisa till mitt barnbarn Linda – Lindas vaggvisa. Men just Lasse Lundström kanske inte går under kvällens paroll ”framtidens nya talanger”, farfar som han är. Det gör däremot Emma Essinger, som går musiklinjen på C4-gymnasiet. Hon spelar tenorsax i C4 Big Band och har en tonsäker spelstil och levande scennärvaro. På scen ser hon nästan mindre ut än själva saxofonen. – Det är min pappas gamla saxofon, berättar hon. – Han har varit lite av en inspirationskälla. Annars heter inspirationskällorna John Coltrane och Charlie Parker. Efter musiklinjen hoppas hon komma in på någon musikhögskola. Saxofonspelandet tänker hon definitivt inte lägga ner när hon går ut musiklinjen om ett drygt halvår. Överhuvudtaget är det mycket improvisationsbaserade övningar på C4-gymnasiets musiklinje. Impromptu däremot, ett stycke av Frans Schubert som spelades under kvällen av den unge pianisten Sven Tarras-Wahlberg, innehåller inte improvisation trots att stycket är menat att uppfattas som just improvisation. Bland övriga framföranden hördes solosångarna Ulrika Oskarsson och Sabina Zweiacker, violinisterna Caroline Karpinska och Pernille Kristianssen, flöjtensemblen ”Flute for Fun”, samt cellosolisten Klara Goedecke. Presentatör var Carlo Nilsson, lärare på Kommunala Musikskolan och C4-gymnasiets musiklinje. nyheter@kristianstadsbladet.se

Olle Söderström 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.