Unga, nya toner efterlyses

Kan barn komponera klassisk musik? Det tror Musik i Syd och Mare Baltikum som satsar på att hitta unga kompositörer från Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 13 maj 2005

Ungdomar lyssnar för mycket på pop. Eller snarare för lite på klassisk och modern musik. Det vill kompositören Helle Solberg råda bot på. Under tre år vill hon ge sammanlagt tolv klasser från nordöstra Skåne möjligheten att lära sig komponera. Projektet "Nya Unga Toner" riktar sig till årskurs fem och sex och startar i höst. Fast anmälan går ut om några veckor.

– Det erbjuds otroligt lite klassisk musik i undervisningen i dag och nästan ingen nutida musik alls. Det betyder att de allra flesta barn i dag aldrig lyssnar till den sortens musik, säger Helle Solberg.

Hon vill lyfta barnens ögon för vad de olika instrumenten kan göra. Målet är att varje klass komponerar en egen låt som Ensemble Mare Baltikum sedan uruppför under en konsert i december. Projektet sker runt om i Skåne, men i nordöstra delarna har intresset varit förvånansvärt svalt. – Anmälningstiden går inte ut förrän den första juni, så vi hoppas få in fler intressenter.

Målet är att sprida kunskap om ny och klassisk musik. Hoppet är att hitta några barn som tänker annorlunda, som vill lyssna till den sortens musik också. Och att skapa egen.

Helle Solberg har tidigare arbetat med ett likanden koncept i London och hoppas på samma goda gensvar i Sverige.

– Alla barn har öron, de behöver inte kunna spela för att vara med. De behöver bara lyssna till instrumenten och låta fantasin spela. säger hon.

Åsa Carlsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.