Unga proffs i vuxenprojekt

Att bli vuxen kan vara en stor fasa. Ändå något att se fram emot. Nu får Regionmuseet 633000 kronor för att tillsammans med ungdomar göra en utställning om resan in i vuxenvärlden.
Kristianstad • Publicerad 20 februari 2008
Mot vuxenvärlden Alma Rauer, Hanna Nyberg, Hampus Algotsson, Fredrik Hansson och Emma Olsson lyfter hela projektet "Äntligen vuxen!?" på Regionmuseet - med ledare Anna Haddersly ABild: Willy Alm
Mot vuxenvärlden Alma Rauer, Hanna Nyberg, Hampus Algotsson, Fredrik Hansson och Emma Olsson lyfter hela projektet "Äntligen vuxen!?" på Regionmuseet - med ledare Anna Haddersly ABild: Willy AlmFoto: 

Gruppen med ungdomar som är med i projektet "Äntligen vuxen!?" är ense. Att bli vuxen handlar inte om ålder. Inte ens myndighetsåldern 18 år eller 20 år för att gå på systemet är gränser.

Hasse Alfredson har sagt att han blev vuxen när han fick långbyxor vid sin konfirmation. Idag är klivet in i vuxenvärlden inte lika knivskarpt. - Det handlar om erfarenhet och att man är tvungen att ta ansvar. Man måste ta konsekvensen av sitt handlande, funderar Fredrik Hansson, en av elva ungdomar som är med i projektet.

Under några år har tanken på en utställning i ämnet närts av museet. Under ett år har några ungdomar jobbat med frågan. - I sämsta fall skulle det bara bli material som vi kan ha i vårt arkiv, kanske en enklare utställning. Nu blir det drömnivån, konstaterar projektledare Anna Hadders glatt.

Museet har sökt pengar på flera olika håll men fått nej. Allmänna Arvsfonden sa ja till hela den sökta summan.

Tidigare fanns en tanke att jämföra ungdomars situation med hur det är i Zimbabwe, men det projektet kom av sig på grund av kommunikationsproblem.

Istället filade ett gäng ungdomar och museet på en synopsis som blev klar i december.

Det är det skelettet som Allmänna arvsfonden gett sitt bifall till.

- Vi brukar vara så duktiga på att göra utställningar för olika målgrupper. Nu ska vi göra en med en målgrupp hela vägen ut, säger Annas Hadders. Två olika delar ska utställningen innehålla, kropp och identitet. Med vernissage den 15 februari 2009.

I början av mars ska ungdomarna tillsammans med Anna Hadders, formgivare Agnes Langert, etnolog Anne Rosengren och it- forskare från Växjö som kan kombinera konst, design och teknik ha en brainstorming kring utställningen och dess innehåll.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.