Annons

Unga sexförövare måste synliggöras

Kristianstad • Publicerad 6 september 2003

Minst en fjärdedel av de som begår sexuella övergrepp är unga. Gruppen måste synliggöras om man vill förebygga att detta sker, säger Cecilia Kjellgren.

Hon är ordförande i Nordisk förening mot barnmisshandling och omsorgssvikt. På måndag och tisdag ordnar föreningen i samarbete med ESSAY (European Society working with Sexually Abusive Youth) en konferens med påföljande två dagars workshop. Till arrangemanget, som hålls i Malmö, kommer internationellt ledande forskare från England och Sverige.

Annons

– Fokus sätts på hur vi kan förstå och förhålla oss till ungdomar som begår sexuella övergrepp, hur vi kan behandla dem och deras familjer, och hur vi kan värdera risken att de begår nya övergrepp, säger Cecilia Kjellgren, socionom med barnmisshandel och sexuella övergrepp som specialområde.

Kunskapsområdet är fortfarande nytt, men forskarna vet att det finns ett stort mörkertal av unga sexförövare. Dock identifieras allt fler ungdomar som begår sexuella övergrepp, 200 nya ärenden rapporteras årligen i Sverige.

– Frågan är fortfarande smal och inte så etablerad i Sverige. Men den är ett bekymmer som måste tas om hand för att vi ska kunna ge rätt sorts hjälp, säger Cecilia Kjellgren.

Ett 70-tal nordiska deltagare från olika professioner närvarar vid konferensen i Malmö.

Birgitta Mattisson

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons