Unicef-arbetare gav en bild av flickors utbildning

Nuzhat Shahzadi från Bangladesh har jobbat åt UNICEF i tio år och sysslat med ett projekt som går ut på att få fler flickor till skolan. Igår var hon i Kristianstad för att berätta som sitt arbete.
Kristianstad • Publicerad 9 november 2001

– Unicef samarbetar med regeringar och andra NGO:s (ideella organisationer) för att förankra projekt lokalt, via massmedia, videofilmer, serietidningar, böcker och lokala frivilliga. – Många frågar sig kanske varför Unicef sätter igång projekt för att ändra attityder till flickors rätt till utbildning. Men det har sin förklaring, säger IngBritt Pettersson Nyholm, ordförande i Kristianstad FN-förenings Unicef-grupp som ledsagade Nuzhat Shahzadi under besöket i Kristianstad. Det var en skrämmande bild som Nuzhat Shahzadi målade upp, när hon besökte Söderportskolan, Högskolan och C4-skolan, av sitt arbete som skett med inriktning på Södra Asien; Indien, Nepal och Afghanistan. – 130 miljoner barn i i utvecklingsländerna går inte i skolan, bortåt 75 miljoner är flickor och 40 procent slutar skolan innan den är färdig. 56 miljoner är utanför skolan och 66 procent är flickor, förklarade hon. I de nämnda länderna har det varit en självklarhet att kvinnans arbetsplats skall vara i hemmet. Utbildning är något som skjutits åt sidan. Nu vill man bryta den trenden och bidra till en attitydförändring till flickors rätt till utbildning. Nuzhat Shahzadis huvudsakliga arbete har varit att ta fram en bra flickförebild som man kan efterlikna och på så sätt få fram en attitydförändring. Hon har varit en koordinator och tagit hjälp av bland annat tecknare. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.