Unikt hus till salu

Kristianstad Artikeln publicerades
Husets unika utseende väcker nyfikenhet hos många förbipasserande och liknar inget annat på Egna hem.
Foto: Victor Lindstammer
Husets unika utseende väcker nyfikenhet hos många förbipasserande och liknar inget annat på Egna hem.

Det liknar en alpvilla mitt i Kristianstad. Faktum är att huset var en av stans första förskolor. Nu ligger huset ute till försäljning.

Villan i korsningen Prästallén och Yttervägen väcker uppmärksamhet. Den är byggd i nationalromantisk stil, med liggande timmer och övervåningen är något större än bottenplan. De spröjsade fönstren är bevarade, trägolven och kakelugnen likaså.

Husets historia är inte helt lätt att tyda, men det står klart att det använts till en rad olika ändamål.

– Granen 1 är en spännande villa. I vår kommande fördjupade översiktsplan har vi uppmärksammat det som ett hus med stort kulturhistoriskt värde, säger Katarina Olsson, kommunens stadsantikvarie.

I kommunens diarium går det att läsa att hemslöjdslärarinnan fröken Olga Möllersten gav arkitekterna Alf Landén och Nils Åström, baserade i Stockholm, i uppdrag att rita villan 1923.

Andra uppgifter tyder på att Fröken Olga Möllersten flyttade byggnaden till Kristianstad från hennes föräldrahem i Småland. Kanske byggdes delar till när huset väl stod på plats på Prästallén.

Fröken Olga Möllersten var föreståndarinna för Kristianstads läns hemslöjd i 13 år (mellan 1914 och 1927) och huserade sin hemslöjdsskola i Kronobergsgården. Dessutom fanns där en utställningslokal för textilier.

Hon gick bort 1945, 63 år gammal, enligt dödsrunan i Dagens Nyheter.

Efter hennes död, under 1950- och -60-talet fanns det en barnträdgård i huset, Kronobergsgårdens barnträdgård, som var en av kommunens första förskolor. Under 1960-talet ägdes huset av Kyrkokassan.

30 år senare, under 90-talet, höll sällskapet Länkarna till på Kronobergsgården, dit de bland annat bjöd ensamstående på ett årligt återkommande julfirande. Föreningen köpte fastigheten 1991.

Sedan dess har den rymt kontor av olika slag. Nu är villan en privatbostad och ligger alltså ute till försäljning. De 182 kvadratmeterna är värderade till drygt 4,4 miljoner kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.