Upphandlade hembesök ska bli billigare
Frågorna hopar sig, och Kristianstadsbladet har ställt ett antal till tre politiker: Henrik Hammar (m), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Catharina Blixen-Finecke (m), ordförande i vårdproduktionsberedningen och till Ingrid Lennerwald (s), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Catharina Blixen-Finecke förklarar att PHAT-verksamheten ska läggas ned eftersom den är dyr och ineffektiv. Att verksamheten skulle utvärderas efter tre år ingick i uppdraget.
– Men det är olyckligt att det vid en presskonferens kom fram att akuta hembesök ska handlas upp, innan det fattats ett beslut om PHAT-verksamheten, säger hon.
Hon anser att en lika god medicinsk utvärdering är gjord nu som inför starten av teamen, och att den ena utredaren, Brissmar, är väl renommerad.
Hon har förstått att PHAT-verksamheten i nordost hittat egna lösningar för att bli mer effektiv. PHAT-teamen vid de fyra akutsjukhusen har kostat cirka 40 miljoner om året. Att lägga ned tror hon kostar cirka 10 miljoner i omställning.
Är det rimligt att det tar tid för en ny organisation att sätta sig?
– Naturligtvis, men vi måste också utvärdera varje organisation så att den är kostnadseffektiv, att vi får ut tillräckligt för pengarna.
Är det rimligt, och tryggt för patienterna, att riva upp organisationen för ännu en ny organisation?
– Det är en trygghet för patienterna om de får ut mer för skattepengarna.
Vad kostar den nya organisationen med upphandlade hembesök?
– Vi tror att vi får en effektivare organisation för ungefär halva priset.
Ska primärvården sköta hembesök i nya Vårdval Skåne?
– Efterfrågan får styra. I en senare fas kan man eventuellt nischa sig med hembesök. En upphandling nu är ett sätt att snabbt komma på banan för att äldre ska få tillgänglig vård och slippa långa väntetider på akuten.
Vilka läkare ska enbart jobba med hembesök hos äldre och svårt sjuka?
– Geriatriker, medicinare, primärvårdsläkare – jag tror inte att det blir några problem att bemanna. Samtidigt som det sägs att primärvården har brist på läkare dyker de upp som svampar ur jorden vid upphandlingar.
Catharina Blixen-Finecke tror inte att invånarna kommer att märka någon skillnad annat än att tillgängligheten ökar och att de därmed får ut mer för skattepengarna. Henrik Hammar tycker att det känns lite jobbigt att skrota PHAT-teamen när han ser att Kristianstad jobbar mer på det sätt som politikerna tänkte sig från början. Men han tror att regionen får ut betydligt fler hembesök för samma pengar som PHAT-teamen kostar, och att det blir en utveckling då sjuksköterskor i hemsjukvård och sjukvårdsrådgivning kan rekvirera hembesöksbil i fortsättningen, delvis för att undvika onödiga besök på akutmottagningar framför allt.
Hembesöken i Vårdval Skåne är planerade hembesök, inte akuta som nu ska handlas upp, förklarar han också.
– Vi har bedömt att det ska kunna lösa sig med hembesöksläkare. jag hoppas att en del i gamla systemet kan göra dem.
Han tycker inte att det är självklart att allt ska se likadant ut i hela Skåne om verkligheten inte gör det.
– Men det är bra med en Skånekonstruktion när vi inför akuta hembesök. För Ingrid Lennerwald är PHAT-teamen en viktig resurs, som ska utvecklas i stället för avvecklas. Hon har länge efterlyst en medicinsk utvärdering, som hon anser inte är gjord. Hennes förslag till lösning är att PHAT-teamen fortsätter sitt arbete parallellt med att en medicinsk utvärdering görs.
Vad det kostar att lägga ned, räknat i pengar, vet hon inte.
– Men det blir en kompetensflykt. Det är tre och ett halvt års utvecklingsarbete som ingen bryr sig om. 100 läkare har fått akutläkarutbildning, de kan få jobb i andra landsting där man talar om att inför akutläkarbilar, säger hon. Och anser det oacceptabelt att riva upp verksamheten. Det är en nedvärdering av de som jobbar där, och det blir inte tryggare för patienterna.
Är det meningen att primärvården i nya Vårdval Skåne ska göra hembesök?
– Ja.
Och ändå vill majoriteten göra en upphandling av just hembesök?
– Ja. Ena handen vet inte vad den andra gör.
Allas rätt till lika vård grundar sig i hälso- och sjukvårdslagen. Det kan ändå vara fullt möjligt att inte ha en likformig vård i hela Skåne.
– Det är klart att det är skillnad på att bo i närheten av ett sjukhus, och fem mil ifrån.
För Ingrid Lennerwald handlar det inte om antingen PHAT-team eller akuta hembesök. För henne handlar det om både – och.
– Det finns ingen verksamhet i vården som inte har en läkare. Att det just i den prehospitala vården inte skulle finnas någon, det förstår jag inte. Här finns en oerhörd kompetens. Och den ska vi hutta ut!