GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Viby

Upplev Viby - en äkta idyll med mycket upplevelse

Vi listar sommarens härligaste stopp i Viby. Eller vad sägs om gårdsbutik, nyöppnad restaurang och mysiga Spelplats Vinbäcken.
Publicerad 27 maj 2022

Det tar inte många minuter från att man lämnar stan tills man befinner sig i Viby. Detta natursköna samhälle som helt klart är värt att köra inom. Vårt första stopp är hos Spelplats Vinbäcken. En plats där teater och musik får ta plats tillsammans med god mat och dryck. När vi hälsar på är det minst sagt full rulle.

– Vi håller på att göra om den gamla ladan till restaurang så här inne kan man sitta och äta innan föreställningarna i sommar, säger Lotta Vinberg Kronbäck som tillsammans med sin man Fredrik Kronbäck köpte huset med just det här i åtanke, att skapa en plats för härliga sommarkvällar. I sommar sätter de upp föreställningen Cyrano som är en välkänd fransk pjäs från 1897. Bengt Larsson Heppling har bearbetat och gjort nytt manus till den och Fredrik Kronbäck har skrivit musiken.

– Det är häftigt med de här gamla klassikerna som man kan dra paralleller med till vår tid. Cyrano handlar om en stor romantiker som längtar efter att bli sedd för den han är. Men med sin stora näsa litar han inte på att att han duger, vilket nog många kan känna igen då vi lever i en rätt ytlig värld, säger Lotta.

Medverkar gör: Anna-Lena Efverman, Olof Ramel, David Rix, Elin Heppling och Vera Kronbäck och från den 1 - 21 juli spelas det teater på Spelplats Vinbäcken i sommar. Några musikkvällar med jazz, blues och pop blir det också och musikalquiz med David Rix lär ju bli en höjdare. Nytt för i år är att det även kommer att bli en stand up i trädgården. Biljetter säljs via www.kulturbiljetten.se och mer info hittar man på www.spelplatsvinbacken.se

Hela familjen är involverad då ena dottern, Vera ingår i teateruppsättningen och den andra dottern, Lovis jobbar i restaurangen.

– Så vill man träffa oss i sommar så är det hit man får komma, säger Lotta.

Scenen är placerad bredvid ladan och här sitter man och äter exempelvis fransk fisksoppa, räkmacka och pulled pork och dricker något gott till under äppelträden. Med kulörta lampor i skymningen och med korna betande i hagen bredvid kan man se framför sig att just här skulle det vara urmysigt att tillbringa en sommarkväll. Instagram: @spelplatsvinbacken

Vi kör vidare bort mot kyrkan och här hittar man Viby Garden som är en liten oas där Thomas Lennhag köper in krukor från Vietnam. Här är det en otrolig idyll man strosar runt i. Thomas säljer nämligen även växter som är speciellt anpassade för att odla i kruka. På hyllorna trängs stora terrakottakrukor med betong och färgstarka keramikkrukor. Nytt för i år är att Thomas även köpt in stora lerkrukor och urnor från Italien. Thomas har drivit Viby Garden sedan 1990 och från april till september så håller han öppet 13-18 på fredagar och 10-15 på lördagar. Adressen är Vibykyrkväg 25. Instagram: @vibygarden

Ett stenkast från Viby Garden ligger Viby Potatis. En gårdsbutik där man hittar deras egna potatis och närodlade grönsaker, frukt och bär efter säsong, ägg, marmelader och vingrätter. Viltkött från Filkesboda, charkprodukter från Degeberga Chark, godis från Österlen och glasstrutar från Ottoglass.

– Just glass och godis är ju väldigt populärt bland barnen som går i skolan här bredvid, säger Frida Ernstedt som jobbar på Viby Potatis och som har fullt upp med kunderna som hela tiden kommer in för att köpa ägg, grönsaker och framför allt sparris som alla verkar vilja köpa just nu.

Här bakar även Aina Norström sina goda skorpor och surdegsbröd som säljs i butiken.

Viby potatis har öppet måndag till lördag året runt och i ladan bredvid säljer de jord, gödning till gräsmattan och foder till hästar och höns.

Missa inte när ni är här att spana in storkarna på taket på längorna bredvid gårdsbutiken. Instagram: @gardsbutikenvibypotatis

Lotta och Fredrik vid ladan som ska bli matsal.
Lotta och Fredrik vid ladan som ska bli matsal.
Härliga sommarkvällar på Spelplats Vinbäcken.
Härliga sommarkvällar på Spelplats Vinbäcken.
Foto: Dez Magner

För de med gröna fingrar eller i alla fall med ett odlingsintresse finns Odla.nu Handelsträdgård i Viby. På 10 000 kvadratmeter och med 3 500 extra kvadratmeter som man hyr in sig i är det ett välfyllt sortiment som Odla.nu har att erbjuda.

– Ja just nu är det olika sorters sommarblommor, grönsaksplantor, träd och perenner vi har tagit fram. Vi odlar mängder av blommor och grönsaksplantor här på plats. Stor del av vårt sortiment är härodlat. Härodlat menas med att vi sår och odlar upp våra egna växter på plats. Utöver växter finns i princip alla tillbehör till en trädgård samt trädgårdsprydnader. säger Pernilla Tallberg som är butikschef på Odla.nu i Kristianstad.

I sommar är det stor fokus på att odla ätbara produkter, såsom chili, tomat, gurka och squash.

– Det har det varit i några år nu och vi ser att folk verkligen har fått upp intresset för att odla ätbart. Men den stora nya trenden vi ser i år är att odla sina egna snittblommor. Nu har vi olika sorters plantor som vi drivit upp bakom kulisserna här i Kristianstad. Våra tips på egna snittblommor är Lejongap, Sommarflox, Zinnia, Prärieklocka, Sommaraster med flera. Man ser även färgtrender bland blommor och i år är det mycket matta färger som matt aprikos och matt lila, berättar Pernilla .

Odla.nu har öppet måndag - fredag 10- 18, lördag - söndag 10 -16.

Intagram: @odlanu.handelstradgard

På Odla.nu i Viby hittar man allt för trädgården.
På Odla.nu i Viby hittar man allt för trädgården.
Rena idyllen i Viby.
Rena idyllen i Viby.
En riktigt gårdsbutik hittar man hos Viby potatis.
En riktigt gårdsbutik hittar man hos Viby potatis.
Missa inta att spana in storkarna på taket vid Viby Potatis.
Missa inta att spana in storkarna på taket vid Viby Potatis.
Vackra Herculesområdet i Viby.
Vackra Herculesområdet i Viby.

Ett av Kristianstads vackraste naturområde hittar man här i Viby. Herculesområdet är ett naturreservat som bjuder på ett varierande landskap med öppna ängar, vidsträckta vassar, videsnår och spännande dammiljöer. Här finns ett fågeltorn där man hittar Utemuseum Hercules med fin utsikt över Hammarsjön. Markhistorian och tegelbruksepoken beskrivs här och det är en perfekt plats för att spana på fåglar, trollsländor och fladdermöss. Från parkeringen leder en markerad stig till ute museet och fågeltornet. Från parkeringen till ute museet är det 1 350 meter och hela rundan är på 3 200 meter.

Hos Viby Garden hittar man fina krukor.
Hos Viby Garden hittar man fina krukor.
Nytt matställe i Viby.
Nytt matställe i Viby.

Mitt i byn på Byholmsvägen 124 hittar man nykommlingen i byn. Viby Pizza & Burgers är alldeles nyöppnat och här serveras det som namnet avslöjar italienska pizzor och smashed burgers. Öppettiderna är tisdag-fredag 16-21, lördag 13-21 och söndag 16-21. Det lär inte bara vara Vibybor som handlar här i sommar.

Instagram: @vibypizzanburgers

Goda pizzor gör det värt att köra inom Viby.
Goda pizzor gör det värt att köra inom Viby.
Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.