Upprop mot politikernas spariver

– Nu är smärtgränsen nådd! Det hävdar specialpedagog Gunilla Bafford i Kristianstad, som går ut med ett upprop mot nedskärningarna inom skola och barnomsorg. Målsättningen är att via samtliga fackliga organisationer nå ut till så många medarbetare som möjligt för en namninsamling till kommunfullmäktige i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 13 maj 2002

– Efter 90-talets nedskärningar och trots tillskott av Persson- och Wärnersson-pengar aviserar kommunen nu ytterligare nedskärningar under namnet ”budgetbalansering”, säger Gunilla Bafford.

– Jag och många med mig som arbetar i skolan och barnomsorgen känner djup oro för kvaliteten på verksamheten i Kristianstads kommuns grundskolor och förskolor efter sommaren. Hon ger exempel på konsekvenserna av barn- och utbildningsnämndens budgetanpassning av verksamheten:

1) Antalet lärare skärs ner - klasstorlekar ökar, gruppstorlekar ökar. Antalet personliga assistenter skärs ner.

2) Ännu fler elever i särskilda svårigheter kommer att bli utan den hjälp de har rätt till enligt lag.

3) Anslag till läromedel sänks ytterligare.

4) Vikarier kommer inte att anställas då någon är sjuk mindre än två veckor. Arbetet läggs istället ut på kvarvarande personal. Det betyder att kontinuitet och planering får komma i andra hand – praktiska nödlösningar måste gå före. Kvaliteten för eleverna försämras trots personalens kreativa lösningar.

5) Antalet utbrända bland personalen kommer med all sannolikhet att öka. – Vi som skriver på listan vädjar till kommunfullmäktige att ta ansvar för den uppkomna situationen och tillföra skolan och barnomsorg erforderliga medel så att de massiva besparingsåtgärderna i höst avvärjs, säger Gunilla Bafford.

– Senast den 24 maj måste sammanräkningen göras för vidare befordran till kommunfullmäktige. Gunilla Bafford hoppas att ingen enda av hennes kollegor inom kommunen hindras att skriva på uppropet av rädsla. Därför påminner hon om yttrandefriheten och hämtar stöd från Lärarfacket (Lärarförbundets informationsblad) från 27 september 1994:

”En kommunalt anställd lärare har rätt att uttrycka sin uppfattning när som helst, förklarade JO, justitieombudsmannen Stina Wahlström, inför Lärarförbundets seminarium om yttrandefrihet i Stockholm den 21 september” (1994). ”Alla försök att hindra den anställde att föra fram sin kritik strider mot yttrandefriheten oaktat om det är före eller efter beslut.”

– Jag vet också att en namn-insamling är på gång från föräldrahåll i protest mot nedskärningarna, säger specialpedagogen.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

Av Karin Hallengren 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.